Palatinus-strandfurdo

A Palatinus strand Budapest legnagyobb területű strandja egész évben várja a pihenni és sportolni vágyókat. A közelmúltban jelentős felújításon átesett strand, és igen örvendetes, hogy a munkálatok során műemlékvédelmi szempontokat sem hagyták figyelmen kívül.

 A Margitszigeten, a természetvédelmi területen működő Duna-parti strand volt az első amely a szabadban való fürdőzést tette lehetővé.1919-ben nyílt meg, és strandfürdővé csak 1921-ben vált, mikor egy nagy medencét építettek a tágas területén. A gyönyörű környezetben lévő fürdő igen népszerű volt a korabeliek körében, ezért bővíteni kezdték. A ma is meglévő létesítmény az 1937-es tervek alapján valósult meg. A medencék a Margitszigeten található Szent Margit forrás termálvizével vannak feltöltve.

A Palatinuson lévő kosaras uszoda, amelyet a folyóvízre építettek fel, lehetővé tette a biztonságos fürdőzést, anélkül, hogy a sodrás, vagy az elmerülés miatt aggódni kelljen. 2002. jelentős év volt a Palatinus életében, mivel a medencéit átépítették a korabeli igényeknek megfelelően, és vízforgató berendezésekkel modernizálták. A strand műemléki védettséget elvezett, ezért a nagymedencét osztották fel élmény, úszó, és strandmedencére.

A Palatinus strandon működő termálmedence felújítására 2013-ban került sor, és egy új óriáscsúszdát is felállítottak a gyermekek örömére. A multimédiás csúszda pedig a zenehallgatás és fényjáték élményével örvendeztet meg.

2017-ben a fedett részlegen kialakítottak egy 60 négyzetméteres gyermekmedencét, egy 100 négyzetméter alapterületű felnőttmedencét, és egy meleg és egy hidegvizes merülőmedencét is. A vendégekeket a finn szauna mellett egy gyógyászati részleg is várja, ahol különböző szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Az OEP-beutalóval rendelkezők tangentor, gyógymasszázs, és szénsavas kádfürdőzést igényelhetnek.

Palatinus-strandfurdo

A Palatinus strand kedvező feltételeket nyújt a Margitszigetre érkező futók számára, mivel a három órás futójegy lehetőséget biztosít egy kellemes úszásra is a futás előtt.

Az élménymedence gazdagon felszerelt élményelemeket tartalmaz, sodrófolyosó, vízsugár masszázs, buzgár, nyakzuhany, és látvány szökőkutak kerültek beépítésre.

A termálvíz összetétele: kalcium-magnézium-nátrium hidrogénkarbonátos termális víz, amely fluoridokat, metakovasavat, szulfidokat, és szabad széndioxidot is tartalmaz. A gyógyvíz a következő megbetegedések esetében kiváló hatású:

  • idült és félheveny ízületi gyulladások
  • ízületek degeneratív betegségei
  • porckorogsérv
  • csontrendszer mészhiányos állapotai
  • gerincdeformáció
  • sérülés utáni állapotok esetében.

A szaunázás kedvelőit finn szauna, gyógynövényes aroma szauna, és gőzkabin várja.

A strand külterében napozópadok, fitness park, lábtenisz pálya található, és a gyermekek részére játszótér áll rendelkezésre.

2019-ben  a strandfürdő jelentős energetikai korszerűsítésen esett át, amelynek eredménye, hogy az áramszükséglet jelentős részét napelemekkel tudják biztosítani.

 

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin