A vártnál is nagyobb mértékben csökkent a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban szeptemberben, mivel továbbra is szűkös a kínálat, különösen az olcsóbb lakásokból van hiány.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) kedden közölte, hogy szeptemberben az előző havinál 2,2 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el. Elemzők 0,7 százalékos csökkenésre számítottak az augusztusban mért 1,5 százalékos emelkedés után.

Tavaly augusztushoz képest viszont 3,9 százalékkal nőtt a tulajdonost cserélő lakások száma.

Az eladások szeptemberi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 380 ezer lakáseladás lenne. Elemzők 5,49 milliós számot vártak az év kilencedik hónapjáról.

Szeptemberben a használt lakások mediánára éves szinten 5,9 százalékkal, 272 ezer 100 dollárra nőtt, és már a 91. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások szeptemberi üteme mellett 4,1 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 2,7 százalékkal, 1 millió 830 ezerre süllyedt. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

A jelzáloghitelkamatok fokozatos csökkenése fellendítette a vásárlási kedvet. Ráadásul a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosul, miközben a lakásárak emelkedésének üteme lassul. A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata 3,69 százalékra csökkent, ami több mint 125 bázisponttal kisebb a tavaly novemberben elért csúcshoz képest.

, , ,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin