dugulás

Picit nehezen folyik le a víz, de nincs nagy gond, ráérünk még ezzel foglalkozni. Ugye te is gondolkodtál már így egy enyhébb dugulásról az otthonodban? Nyugi, nem vagy vele egyedül, az emberek többsége általában nem kerít nagy feneket a kisebb dugulásoknak, már csak azért sem, mert általában házi módszerekkel meg tudják oldani a problémát. A gond azonban az, hogy a probléma gyökere ettől még általában megmarad, és a folyamatos halogatás miatt egyszer csak akkora méretet ölt, ami nagyon súlyos dugulást eredményez.

Miért kellene ehhez szakember?

Egy kisebb dugulás, duguláselhárítás miatt még nem hívunk szerelőt: általában elég, ha tudjuk használni a pumpát, és máris lefolyik a víz, esetleg éjszakára teszünk egy kis lefolyótisztítót az érintett lefolyókba. Másnapra általában nyoma sincsen gondnak, és meg is feledkezzünk róla. Egészen addig, amíg pár nap múlva ismételten visszatér. De semmi gond, ezt is megoldjuk, minek ilyen apróságokat szerelőt hívni, igaz?

A gondolatmenet tulajdonképpen érthető: meg tudod oldani a helyzetet, minek költenél szerelőre? Sokan gondolkodnak még hasonlóan, a gond csak az, hogy ilyenkor te valójában nem oldod meg a problémát, csak kezeled a tüneteket.

Nagyobb a gond a háttérben

A kisebb dugulások a legtöbb esetben nem azért történnek, mert valami apróság tömíti el a csöveket. Persze előfordul, hogy ez van, és ezekben az esetekben tényleg megoldódik a probléma egy kis lefolyótisztító, valamint némi pumpálás hatására, de legtöbbször mélyebben képződik egy nagyobb dugó, ami ilyenkor még átengedi ugyan a vizet, de egyszer csak már nem fogja. Ilyenkor képződnek olyan akut helyzetek, hogy a WC-ből jön felfelé, aminek lefelé kellene mennie, illetve a mosdón egyáltalán nem folyik le a víz.

Ilyen esetekben a duguláselhárítás azonnal esedékessé válik, és jó eséllyel erre az SOS akcióra jóval többet kell majd költened, mint amennyit költöttél volna akkor, ha még idejében szakember segítségét kéred a lefolyók tisztításához. Az ember persze tanul a hibájából, okos ember azonban máséból tanul; ne várd meg, míg idáig fajul a helyzet, a dugulás legkisebb jeleire kérj karbantartást szakembertől, így megelőzheted a súlyos helyzeteket!

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin