ingatlan adásvételi szerződés

Gyakran felmerül, hogy ingatlan adásvételhez érdemes-e szakember segítségét igénybe venni. Melyek-e jó ingatlanos ismérvei, illetve miről ismerhetjük fel, hogy ha kóklerrel van dolgunk?

A megfelelő ingatlan megtalálása, de még az eladása is kellő türelmet és utána járást igényel, gyakran hosszú idő telik el mire az ingatlan adásvételi szerződés megkötésre kerül. Sokan döntenek ingatlanos cég bevonása mellett, egyre több országos hálózattal rendelkező ingatlanközvetítő hálózattal is találkozhatunk. Azonban érdemes ebben (is) körültekintően eljárni. A probléma súlyosságát illetve meglétét igazolja vissza a bíróság közelmúltban meghozott döntése, amely egy országos hálózat eljárását több pontban is tisztességtelennek mondta ki.

A bírósági ítélet megerősítette – többek között-, hogy a tulajdonosnak nem zárható ki az a joga, hogy maga értékesítse az ingatlanát, még akkor sem, ha előzetesen kizárólagos megbízásra irányuló szerződést kötöttek egymással a felek. A sikerdíj, és az ajánlati biztosíték kérdése is górcső alá került, nevezetesen tisztességtelennek minősül az is, ha az ingatlanközvetítő az eredménytelen közvetítés esetében is érvényesíti a díjigényt – hogy annak ötven százalékát minden esetben ügyintézés jogcímen megtartson.

ingatlan adásvételi szerződés

A jó ingatlanos ismérvei

A piacon azonban számos tisztességes, valódi szakértelemmel rendelkező ingatlanos működik, amelynek a következők az ismérvei:

  • Megfelelő helyismerettel rendelkezik
  • Referenciákkal rendelkezik
  • Rendszeres kapcsolatot tart fenn a megbízóval
  • A hirdetésben szereplő lakások fotói jó minőségűek, a lakások „rendezett” képet sugároznak
  • Rendelkezik az adott ingatlan tulajdoni lapjával
  • Komplex ügyintézést vállal

ingatlan adásvételi szerződés

Az utóbbi jelentős könnyebbség a megbízónak, hiszen nemcsak a finanszírozási kérdésekről tájékoztat, de ha az ügyvéddel, földhivatallal, bankokkal is tárgyal, ezzel levéve a válláról a terhek jelentős részét, és még a papírmunkát is elintézi. Akkor a megbízó sem keserű szájízzel fizeti ki a szolgáltatásért járó díjat, mivel gyakran már csak a szerződés aláírásában kell közreműködnie.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin