Az előző hónapokhoz hasonlóan mérsékelt ütemben drágultak a lakóingatlanok az Egyesült Államokban augusztusban.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 3,2 százalékkal emelkedett augusztusban az előző hónapban mért 3,1 százalék után. Ezzel az enyhe emelkedéssel azonban megtört az árak emelkedésének 16 hónapja tartó lassulása.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 2,0 százalékkal emelkedtek a lakóingatlanárak augusztusban, csakúgy, mint júliusban, ami hét éve a legalacsonyabb ütem. Elemzők enyhén gyorsuló értéket, 2,1 százalékos emelkedést vártak.

A tíz legnagyobb városban 1,5 százalékos volt a növekedés augusztusban, alacsonyabb az előző havi 1,6 százaléknál.

Az árak mérsékelt ütemű növekedése a jelzáloghitel-kamatok csökkenésével együtt elősegítheti az ingatlanpiac élénkülését a következő hónapokban. A fellendülés legnagyobb akadálya a szűkös kínálat lehet.

Ismét a napfényes övezetben, a 36 szélességi fok alatti, a délkeleti és a délnyugati part közötti államokban drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok. A listavezető Phoenix városban 6,3 százalékkal, Charlotte-ban 4,5 százalékkal, Tampában pedig 4,3 százalékkal nőttek az árak éves összevetésben.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,2 százalékkal nőtt augusztusban, míg a legnagyobb városok tízes és húszas csoportjában stagnáltak az árak.
Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,3 százalékkal nőttek az árak júliushoz képest, de a legnagyobb városok tízes csoportjában 0,1, a húszakéban pedig 0,2 százalékkal csökkentek az árak.

,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin