ipari ingatlan

A harmadik negyedévben jelentősen nőtt az ipari ingatlanok iránti kereslet Budapesten és környékén: a teljes bérlői kereslet csaknem 155 ezer négyzetmétert tett ki, ami 42 százalékos növekedést jelez az előző év azonos időszakához képest és 45 százalékos növekedést az előző negyedévhez képest – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

A kereslet 57,1 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az előbérletek részaránya pedig 33,9 százalékos volt. Az új szerződések aránya 4,6 százalék, a bővülések aránya 4,4 százalék volt. A szerződéshosszabbítások nélküli kereslet meghaladta a 66 ezer négyzetmétert, ami 27 százalékkal magasabb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltnál.

Az üresedési ráta a harmadik negyedév végére rekord alacsony szintre, 2 százalékra csökkent, szeptember végén 43 715 négyzetméternyi ipari terület állt üresen.

A budapesti és a főváros környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya a harmadik negyedév végén 2 231 590 négyzetméter volt.

A harmadik negyedévben az ipari ingatlanállomány 31 345 négyzetméterrel bővült. Átadtak egy új, 21 300 négyzetméteres csarnokot a BILK Media Saturn számára, valamint egy 10 ezer négyzetmétert meghaladó új épülettel bővült a CTPark Budapest West.

A július-szeptemberi időszakban a BIEF 23 tranzakciót rögzített, ebből 6 szerződés haladja meg a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 6730 négyzetméter volt.

A bérleti szerződések 90 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 6635 négyzetméterre, a városi logisztikára a tranzakciók 10 százaléka vonatkozott, 7765 négyzetméteres átlagos tranzakciómérettel.
A közlemény szerint a legnagyobb tranzakció a negyedévben egy bérlet megújítás volt az Üllő Airport Logistics Park egyik épületében 27 700 négyzetméteren. A második legnagyobb tranzakció pedig egy előbérleti szerződés volt 18 800 négyzetméterre a BILK következő csarnokára.

A BIEF tagjai a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az ESTON International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlan tanácsadók.

, , , , , , , ,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin