házépítés

Jellemző piaci viszonyok

A lakások, házak, irodák mellett az ingatlanpiac egyik fontos szegmensét képezik a telkek. Tény, hogy az építkezés manapság egyáltalán nem tűnik optimális döntésnek. Egy telekben rejlő lehetőségek ugyanakkor befektetők számára is érdekesek lehetnek, akik folyamatosan keresik a terjeszkedési pontokat.

Ahogy azt más sokan sok helyen elmondták, az ingatlanpiac egy kifejezetten dinamikus, folyamatos mozgásban és változásban lévő szektor. Ez a naprakész attitűd abszolút nem véletlen, hiszen az aktuális gazdasági tendenciák lekövetése és az azokhoz való igazodás létfontosságú. A kínálat jellemzően állandóan magas, ám keresletből sincs hiány. A lakó- és üzleti ingatlanok iránt egyaránt nagy az érdeklődés, így lényegében a piac összes szegmense népszerű.

Általában rengeteg szó esik az eladó és kiadó lakásokról, irodákról, de a piac nem kizárólag ezekből tevődik össze. Sokan szeretnek az alapoktól gondolkozni és az ingatlanvásárlást egy eladó telek beszerzésével megoldani. Ez mára elsősorban befektetők számára kedvező opció, de a különféle családtámogatások révén a magánszemélyek között is van keresnivalója e megoldásnak. Bár nem ezek a földterületek képezik a piac legkelendőbb tételeit, a kereslet folyamatos.

telekvásárlás

Országos lefedettség

Ahogy minden más ingatlan, úgy egy eladó telek esetén is igaz az, hogy országszerte találhatók opciók. Újonnan létrejövő, felparcellázott területek, régebb óta üresen álló telkek vagy épp használaton kívüli ingatlanokat rejtő porták egyaránt felbukkannak a kínálatban, mely ennek megfelelően kifejezetten gazdag. Tény azonban az is, hogy területileg annyiban korlátozott az eladó telek kínálat, hogy azok jellemzően kertvárosi részeken, vidéki településeken bukkannak fel – legalábbis lakossági méretekben.

Ahogy fajtájukban, úgy különböző paramétereikben és jellemzőikben is sok különbséget mutat egy-egy eladó telek. A fő szempont nyilván minden esetben az alapterület, illetve annak formája. E két attribútum alapjaiban határozza meg azt, hogy a terület mire lehet alkalmas. Ennek megfelelően a keresést e két paraméter mentén érdemes kezdeni. Emellett természetesen más szempontok is figyelembe vehetők, mint pl.: infrastruktúra, hasznosítási lehetőségek és még sorolhatnánk.

Egy terület a jövőnek

Egy eladó telek megvásárlása befektetésként is jó elképzelés lehet, épp ezért sok ebben gondolkozó befektetőt is vonz. A városok kertvárosi részeinek vagy vidéki bizonyos vidéki települések népszerűsége szinte egyik pillanatról a másikra megnőhet, mely magával hozza a vásárlói érdeklődést is. Így akinek van némi érzéke a várható tendenciák átfogó értelmezéséhez, akár be is előzheti a rövid időn belül bekövetkező dömpinget.

Egy eladó telek befektetésként való kezelése nyilván rejt némi kockázatot is magában, de ez szinte minden ilyen jellegű projektre igaz. A kellő tőkével akár egy nagyobb beruházás alapját is képezheti egy ilyen terület, mely hosszútávon szinte garantáltan megtérül majd. De természetesen ugyanúgy léteznek opciók kisebb léptékű elképzelésekhez, fiatalok, fiatal családosok számára. A lényeg, hogy egy eladó telek ma talán még csak egy darab föld, de a jövőben generációk otthonának alapja is lehet.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin