Enyhén emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban szeptemberben.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) kedden közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke havi összevetésben 1,5 százalékkal, 108,7 pontra emelkedett szeptemberben. Tavaly szeptemberben 104,6 ponton állt az index értéke.

Szeptemberben már a második egymást követő hónapban emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma, ami főleg a jelzáloghitel-kamatok csökkenésének volt köszönhető.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén már két alkalommal csökkentette az alapkamatot, aminek kedvező hatása kezd az ingatlanpiacon megmutatkozni.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az alacsony jelzáloghitel-kamatok fontos szerepet játszottak a használtlakáspiac élénkülésében. A csökkenő kamatok 6 százalékkal emelték a nemzeti vásárlóerőt, és még több adásvételi szerződést köthetnének, ha a kínálat nem lenne ilyen szűkös.

A jelzáloghitel-kamatok fokozatos csökkenése fellendítette a vásárlási kedvet. Ráadásul a mérsékelt gazdasági növekedés alacsony munkanélküliségi rátával és emelkedő bérekkel párosul, miközben a lakásárak emelkedésének üteme lassul.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata szeptember utolsó hetében 3,64 százalékon, október közepén pedig 3,57 százalékon állt. A 30 éves jelzáloghitelek átlagkamata tavaly novemberben 4,94 százalékon tetőzött.

,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin