Egy évvel korábban sokan számítottak arra, hogy a budapesti lakásárak csökkenni fognak, azonban a szakértők prognózisa szerint jövő évig inkább az árak 3-6 százalékos emelkedése valószínű.Továbbá az adásvételek további növekedése várható mind az új, mind a használt ingatlanok esetében.

Az elmúlt évben a szakértők a budapesti lakásárak és bérleti díjak érzékelhető legalább tíz százalékos mértékű csökkenésére számítottak. Viszont a tapasztalatok szerint sokan inkább kivártak, amely inkább stagnálást, illetve kisebb mértékű hullámzást eredményezett.

Budapest ingatlanpiacának várható alakulása

Jelentősen emelkedik az adásvételek száma, és várhatóan az ingatlanok ára is tovább emelkedik az idei év során: különösen a családi házaké, a téglaépítésű lakásoké, de még a panelek is további 3 százalékkal lesznek magasabbak a korábbiakhoz képest.

Az igények is jelentősen megváltoztak, egyre nagyobb a kereslet a kertes házak, teraszos lakások iránt, amely a közeljövőben is tapasztalható lesz.

A használati engedélyek száma rekord magas volt 2020-ban, ilyen magas utoljára 2009-ben volt, és a becslések szerint, míg idén átlagosan több mint 22 ezer, addig 2022-ben több mint 24 ezer eladott lakással számolnak.

Lakásárak változása Budapesten

Az új építésű lakások ára annak ellenére sem csökken, hogy ismét bevezetésre került az 5 százalékos áfa. Egyes szakértők valószínűnek tartják, hogy a Budapesten lévő új lakások négyzetméter ára nemcsak eléri a lélektani határnak számító egy millió forintot, de akár az 1,1 milliós árral is meg kell barátkozni. A legdrágább ingatlanok az 05. és a 12. kerületben találhatók, ahol az átlagos 2 milliós négyzetméter ár az irányadó.

Hol érdemes a közeljövőben lakást vásárolni Budapesten?

A közelmúltban a Portfolio.hu a legújabb Hangulatfelmérésében kilenc szakértőt kérdezett meg arról, hogy várhatóan hol és milyen adottságok mentén nő meg a keresleti igény.

Budapesten:

A vélemények alapján az állapítható meg, hogy Budapesten a főváros külső és középső kerületeiben, valamint a szűkebb és tágabb agglomerációban várható a növekvő kereslet.

Országosan:

  • a nagyvárosok agglomerációjában;
  • a Balaton térségében- vízparti területek, nyaralók esetében;
  • a gazdaság szempontjából fejlettebb régió településeiben, azok zöldövezeteiben;
  • de a kedvezőbb árú, kisebb ingatlanok esetében növekvő vásárlói érdeklődésre számítanak.

(Forrás: Portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin