nav

Mindenki tisztában van azzal, hogy nem árt a NAV-val jóban lenni.

Ez a jó kapcsolat ugyanis később, egy esetleges adóeljárás során kifizetődő lehet. Érdemes megragadni minden lehetőséget, amelyek segítségével jó kapcsolatot alakíthatunk ki az adóhatósággal. De hogyan tudjuk ezt megoldani az adóellenőrzés előtt, vagy éppen az adóellenőrzés közben?

Mentorálás

Amikor egy vállalkozás megkapja az adószámát, 30 napon belül jelentkezhet az adóhatóság ingyenes, egyéves mentorprogramjába. A program keretében a NAV ismerteti az induló vállalkozások számára kiemelten fontos adózási jogszabályokat és felhívja a figyelmét a fontos tudnivalókra, illetve határidőkre. Ha az adózó részt vesz ebben a programban, bizalmi kapcsolatot alakíthat ki az adóhatósággal és a kezdeti folyamatait a hatósággal „együtt” alakíthatja ki.

Telefonálás

Hasznos lehet tudni azt is, hogy az adóhatóságtól nemcsak általánosságban, hanem konkrét ügyben is lehet információt kérni (pl. adózói minősítés, adószámla, köztartozások vagy akár jövedelemigazolás területén is). Ehhez csak regisztrálni kell a NAV telefonos Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerébe (ÜCC), ahol a témában szakértő ügyintéző fog segíteni a különféle adózási kérdések esetén.

Támogató eljárás

Ha az adózó nem biztos abban, hogy miként teljesítse egyes adókötelezettségeit, támogató eljárást kezdeményezhet. Ennek az eljárásnak a célja, hogy a NAV segítségével az adózó felfedezze az adózása körében előforduló hibáit és azokat önkéntesen kijavítsa, ezzel megelőzve, hogy a későbbiekben az adóhatóság egy esetleges adóellenőrzés során megállapításokat tegyen a hiányosságok, mulasztások miatt.

Szakmai konzultáció

Ha az adózó azt veszi észre egy ellenőrzés során, hogy az adóhatóság nem ismeri a tevékenységi körhöz tartozó piacot,, és emiatt gyakorlatilag nem érti az adózó működését, érdemes egy informális, szakmai konzultációt kezdeményeznie. Az adóhatóság jellemzően nyitott egy ilyen szakmai párbeszédre, amely során lehetővé válik, hogy az adózó jobban bemutassa tevékenységét és jóhiszemű eljárását. A konzultáció keretében felteheti esetleges kérdéseit és egyúttal képet kaphat arról is, hogy mik az adóhatósági ellenőrzés sarokpontjai.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin