munkavedelem-dolgozoi-juttatasok

Te milyen juttatásokat tudtál nyújtani 2020-ban? Munkatársaid elégedettek voltak? Év elején, ahogy a minimálbér is változik, úgy gondolják újra a munkaadók a dolgozók kialakított béreit, illetve a cafetéria rendszert. Egyik legnagyobb kihívásuk a munkavállalók megtartása, motiválása, segítése. Neked is megéri időt fordítani a dolgozói juttatások kiválasztására, hiszen a valós igényekre választ adó juttatás segíthet megtartani munkatársad lojalitását. 2020 igencsak kilóg a sorból, egy szemvillanás alatt alakította át a már jól bejáratott juttatási rendszereket. Ennek ellenére mégis eredményesen zárhattuk ezt az évet. Na de lássuk, mik lettek a legkapósabb dolgozói juttatások 2020-ban? SZÉP Kártya, készpénzbeli kifizetés, önkéntes egészségpénztár… Te is ezekre gondoltál? Ha nem, akkor lehet, hogy ideje taktikát váltani.

Vegyük sorra, miért pont ők végeztek dobogós helyen:

A juttatások vasembere – SZÉP Kártya

A Széchenyi Pihenő Kártya egy kártyaformátumú utalvány, melyet a munkavállaló kaphat béren kívüli juttatásként. A kártya három alszámlát tartalmaz: Szálláshely, Vendéglátás, Szabadidő.

A 2020-as év elején a maximum utalható összeg 450 ezer forint volt, ami leosztásban úgy nézett ki, hogy a Szálláshely alszámlára 225 ezer forint, a Vendéglátás alszámlára 150 ezer forint, a Szabadidő alszámlára pedig 75 ezer forint kerülhetett.

Azonban 2020. április 22-ével a kormány döntése alapján a maximálisan utalható összeg megemelkedett 800 ezer forintra, így az összeghatárok is e szerint módosultak: 400 ezer, 265 ezer és 135 ezer forintra.

Az összeghatárok megemelése mellett december 31-ig a szociális hozzájárulási adót sem kellett kifizetni, így a járulékteher 15 százalékra mérséklődött. Ezt a vonzó juttatási formát továbbra is élvezhetjük, mert 2021. június 30-ig meghosszabbították.

Miért jó választás a SZÉP Kártya?

– díjmentesen igényelhető

– nincs szociális hozzájárulási adó

– több mint 24 ezer helyen felhasználható

Pénz beszél – avagy a készpénzbeli megváltás

Ez az opció magáért beszél. 2020-ban ez a juttatások 15 százalékát jelentette, de még így is a második helyen végzett.

Ezt azok a munkavállalók részesítik előnyben, akik az azonnal és szabadon elkölthető elemeket preferálják. A készpénzkifizetés viszont jövedelemként adózik, így a juttatás kézhez kapott nettó összege egy csonka rész a bruttó értékhez képest.

Várhatóan jövőre sem fog visszaesni ennek a lehetőségnek a népszerűsége, mert a tapasztalatok szerint az azonnal és korlátozások nélkül felhasználható juttatások rendkívül vonzóak a munkavállalók számára.

Önkéntes egészségpénztár

Ha az elmúlt hónapokat figyelembe vesszük, láthatjuk, hogy bizonyos helyzetekben igencsak nagy szükségünk lehet az önkéntes egészségpénztári befizetésekre.

Nem mellesleg számtalan lehetőség közül választhatunk: felhasználhatjuk gyógyszertári termékekre, fogászati szűrésre, táppénz kiegészítésre, szemüveg vásárlásra stb.

Ez a lehetőség jövedelemként adózik, viszont igénybe vehető utána adójóváírás.

Mik az előnyei?

– munkáltatók átvállalhatják

– a befizetések 20%-a visszaigényelhető

– közeli hozzátartozók is igénybe vehetik

– a befizetések örökölhetőek

+1 Bónusz juttatás: A védőszemüveg

Kiemelten fontos, hogy munkatársaink egészségére is megfelelő figyelmet fordítsunk.

Munkáltatóként adókedvezménnyel elszámolható védőszemüveggel is biztosíthatjuk dolgozóink szemének épségét.

A dolgozóknak pedig jó hír, hogy december 31-ig a SZÉP Kártya bármelyik alszámláján található egyenleget felhasználhatják szemüveg vásárlásra.

A Rapidus Optika több mint 20 éve végez felnőtt, gyermek és céges látásvizsgálatot egyaránt. Szűrőbuszukkal bárhol képesek vizsgálatot végezni, akár a Te cégednél is!

Ha szeretnéd munkavállalóid hűségét megtartani, akkor töltsd le útmutatónkat, ahol 4+1 hasznos tippet találsz a dolgozói juttatásokkal kapcsolatban!

,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin