üzleti megbeszélés

Trükkök és tippek mindig jól jönnek, még az üzleti életben is. Sőt! Igazság szerint ez az a terep, ahol a leginkább elkelnek a jó tanácsok az újítás, az innovációk érdekében. Hiszen az egyetlen út a fejlődésé, a fejlesztésé!

A hatékonyságnövelés kifizetődő taktika?

Igen, nagyon is! Az egyik trükk, amit kevesen mernek alkalmazni, ám ami nagy sikereket ígér, az a hatékonyság folyamatos, tudatos, megtervezett növelése. Sokan attól tartanak, hogy ez lehetetlen, hogy ilyen formán előbb-utóbb kimerülnek a készletek, ám ez abszolút fals elgondolás. Főleg akkor, ha a lean módszerek rendelkezésre állnak.

A kulcs, a trükk sikerének titka a rendszer, pontosabban a rendszerezettség. Azt mondják, hogy a zseni a káoszon is átlát. Ez elképzelhető, hogy egyes élethelyzetekben valóban így van, de egyébként sok jóra nem vezet, ha a cég működését leginkább a káosz uralja. Ellenben, ha a dolgozók szinte tulajdonukként tekintenek az üzletre, ha olyan morális kép alakul ki bennük, aminek részét képezi a hűség, az elhivatottság, az elkötelezettség, akkor a vállalat egésze gyökeresen átalakulhat. Mert pusztán ez a szemléleti váltás teljesen újrarendezheti a régi struktúrát. És mi történik akkor, amikor a rendezettségé a főszerep? Akkor bizony a hatékonyság egyértelműen nő. Ráadásként ez a típusú hozzáállás mintegy mágnesként szolgál az újításoknak, az innovációknak, hiszen közös érdek a fejlődés, a minél több fejlesztés bevetése.

Minden a kulturális formálódással kezdődik?

Igen, alapvetően az 5S módszer lényege is az, hogy a dolgozók szemléletének átalakítása az elsődleges lépés. Mert hiába áll rendelkezésre minden a fizikai rend megteremtéséhez, ha egyszer dolgozói szinten még nincsen meg a késztetés a rendszer fenntartására. Vagyis egy másik nagyon hatásos, aranyat érő trükk a türelem, a kis lépések művészete. Látszólag lassúnak tűnhet a mini léptekkel való haladás, ám ez az eredményesség záloga. Ha pedig a morális formálódás megtörtént, ha közösek a célok, ha egyértelmű az irány mindenki számára, akkor a rendszer megteremtése és megőrzése nem okozhat sem fennakadást, sem nehézséget.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin