cukorbetegség

A diabétesz, illetve a felnőttkori cukorbetegség megelőzésének egyik leghatásosabb módszere a rendszeres testmozgás. Ezt az állítást az orvostudomány hosszú ideje alátámasztottnak tekinti, azonban a legújabb kutatások szerint már a néhány perces intenzív testmozgás is roppant hatásos lehet. Ha heti egy-két alkalommal néhány perces intenzív munkára fogjuk a testünket, sokkal nagyobb eséllyel védekezhetünk a felnőttkori cukorbetegség kialakulása ellen.

A kutatás alapjául szolgáló vizsgálatokat fiatal férfiakon végezték, akik ismételt vércukor- és inzulinszintjének mérésen estek keresztül. A tesztek egyértelműen bizonyították, hogy a rövid és intenzív testedzés hatására a test cukoranyagcseréje jelentősen javult.

Az eredmény meglepő, hiszen a kutatást vezető James A. Timmons szerint már heti 2-3 perc intenzív edzés is bizonyítottan egészségmegóvó hatással rendelkezik. Ez jelentősen eltér az általános vélekedéstől, noha a rendszeres és hosszabban tartó sportolás számos egyéb jótékony hatással rendelkezik. Bizonyítottnak tekinthető viszont, hogy a diabétesz megelőzésében már a 2-3 perces intenzív testmozgás is hatékony.

A kutatást vezető James A. Timmons fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a jelenlegi eredmények a fiatal és egészséges férfiakra vonatkoznak; idős és különböző betegségekkel rendelkező egyének esetében az eredmények fenntartással kezelhetők.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin