február

Ingerlékenynek és feszültnek érzi magát a napokban? Sértődékeny és minden apróságért sírni tudna? Nem tud odafigyelni, fáradtnak érezni testét és lelkét, ásítozik a munkahelyen, kevesebbet teljesít, mint általában? Úgy érzi nem tudja elviselni a zajokat, minden zavarja, ami körülötte, a közelében zajlik? Ne ijedjen meg, nem egy új betegség tüneteit soroltuk fel, és nem csak Ön érzi ezeket a kellemetlen tüneteket, a világ népességének több, mint fele hasonló állapotokat él át. Nincs semmi baj, csupán a tavaszi fronthatás érkezett egy kicsit a vártnál korábban.

De mi az a front?

A front fogalma 1920 körül épült be a köztudatba, azóta nevezzük nevén a „betegséget” is, amely azokat „támadja meg”, akik – valamiért – érzékenyebbek az időjárás hirtelen változásaira. Az időjárás változását nagy kiterjedésű és eltérő fizikai tulajdonságú légtömegek kicserélődése okozza. A frontmentes időszakokat mindig ciklonok követik, és ezen változtatni ne is akarjunk, mert nem is tudunk. Az ember, természeti lény révén, érzékenyebb ezekre a változásokra, ezért érezzük éppen így magunkat. Ami furcsa, hogy ez már február közepén elérkezett. Természetesen szoktak télen is melegfrontok lenni, amikor a vártnál jobban felmelegszik a levegő, ám a jelenlegi februári „meleg” tényleg kissé szokatlan.

A frontérzékenység

Az ember szervezete a környezeti változásokra különféleképpen reagál. Vannak akik sokkal erősebbnek élik meg ezeket a hatásokat, és vannak akik szinte meg sem érzik azt. Más a helyzet azokkal, akik valamilyen műtéten estek át, hiszen ezek a szervek, testrészek sokkal érzékenyebben reagálnak a környezet hatásaira. Idős korban is sokkal gyakrabban jelentkezik a frontérzékenység, de ne gondoljuk, hogy a fiatalokat teljesen elkerüli! Sajnos rengeteg fiatal panaszkodik frontérzékenységre. Ez a túlhajszolt életmódnak és a stressznek köszönhető. A gyengébb fizikumú és különféle betegségekben szenvedőket pedig soha nem kerüli el a frontérzékenység.

Melegfront

Érdekes, hogy a frontérzékenyek, már a front megérkezte előtt érzik a változást! A tünetek akár néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom, csökken a légnyomás, az emberi szervezetben pedig csökken a vérnyomás, nő a pulzusszám, depressziós tünetek jelentkezhetnek. A fent említett hangulati változásokon kívül azonban testi változások is történnek a melegfront hatására: növekszik a fehérvérsejtek száma és nő a vörösvértestek sebessége, orrvérzés, gyomorvérzés, műtét utáni utóvérzések könnyen bekövetkezhetnek.

A vérnyomás emelkedése miatt a szívműködés és a légzés is gyorsabb, de a levegő oxigéntartalmának csökkenése nehéz légzést okoz a szívelégtelenségben szenvedőknek. Könnyebben bekövetkeznek a lázas és gyulladásos állapotok, mert a vérben kevesebb lesz a kórokozókkal szemben fellépő immunvédő anyagok mennyisége. Terhes nőknél ilyenkor a méhizomzat összehúzódásának ritkulása miatt, úgynevezett fájásgyengeségek léphetnek fel, ami késlelteti a szülést.

Megelőzés?

Sajnos a frontérzékenységet megszüntetni nem lehet, csökkenteni a kellemetlen érzéseket azonban természetesen igen! Ajánlott az immunrendszer és az állóképesség erősítése, a stressz elkerülése is megoldásnak bizonyulhat. Próbáljunk teljesen egészséges életmódot élni, ha pedig már elért a fronthatás, akkor próbáljuk ne betegségként kezelni azt! Előnyös még a A-,B2-,C-,K-, és P –vitaminok, a kálium- és foszfortartalmú italok és élelmiszerek, a nyugtató-, és hőcsökkentő szerek, valamint a zöldségben gazdag ételek fogyasztása!

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin