gyógyszerallergia

A gyógyszerallergia előfordulása cseppet sem nevezhető ritka jelenségnek, ugyanis számos különböző gyógyszer készítmény okozhat allergiás reakciókat a betegeknél. A gyógyszerallergia egyike lehet a gyógyszerek mellékhatásainak.

A gyógyszerallergia kialakulása többé-kevésbé normális jelenség; amikor az emberi szervezet számára idegen anyag kerül a testbe, megindulhat a speciális ellenanyagok termelődése, illetve a limfociták aktivizálása. Ez a jelenség vezet az allergiás reakciók megjelenéséhez.

A gyógyszerallergia tünetei

A gyógyszerallergia tünetei egészen különbözőek lehetnek; egyes esetekben egészen enyhe panaszokat produkálnak, egyes esetekben viszont életveszélyes reakciókat vonhatnak maguk után. Nem feltétlenül csak allergiás betegeknél okoznak kellemetlenséget, hiszen előfordulhatnak gyomorbántalmak vagy más mellékhatások.

A gyógyszerallergia sok esetben úgy mutatkozik meg, hogy a hisztamin felszabadulása okán csalánkiütés, bőrvörösség, test- és szemviszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat jelentkezik. Súlyosabb esetekben viszont olyan válaszreakciók tapasztalhatók, amelyek mielőbb orvosi ellátást sürgetnek; légzési nehézség, cianotikus bőr, szédülés, ájulás, rossz idegi állapot, konfúzió, gyors szívverés, hányinger, hányás, hasi panaszok.

A gyógyszerallergia kiváltó okai

A gyógyszerallergiát leggyakrabban a különböző antibiotikumok idéznek elő. Ezek közül a legismertebb a penicillin. Allergiás reakciókat idézhetnek elő még a különböző barbiturátok, az antikonvulzív szerek, az inzulin és a jód.

Ezért roppant fontos, hogy amennyiben gyógyszerallergiánk van, minden esetben hívjuk fel rá a kezelőorvos figyelmét! Ajánlott az allergia-kártya hordása, amely tartalmazza, milyen gyógyszerekre vagyunk allergiásak. Ez akár az életünket is megmentheti.

A gyógyszerallergia diagnosztizálása

A gyógyszerallergia diagnosztizálása csakis a kórelőzmény felderítése által történhet. Ha felmerül a gyanú, hogy allergiásak vagyunk valamilyen gyógyszerre, akkor ennek bizonyítása vagy kizárása limfocita-transzformációs teszt segítségével történhet.

A gyógyszerallergia kialakulásáért a fehérvérsejtek, azaz a limfociták túlbuzgósága vezet. Ha kapcsolatba kerülnek egy számukra idegen és „barátságtalan” anyaggal – jelen esetben valamely gyógyszerrel –, a fehérvérsejtek felismerik a számukra idegen anyagot és azonnal támadásba lendülnek. A limfociták ilyen jellegű aktivitása a limfocita-transzformációs teszttel kimutatható.

A gyógyszerallergia kezelése és megszüntetése

A gyógyszerallergia kezelése rendszerint antihisztamin, szteroid, adrenalin vagy más gyógyszer alkalmazásával történik. A tünetek csökkentése mellett természetesen az allergiás reakció megelőzése a fő cél, ami a kérdéses és problémás gyógyszerek kiiktatásával lehetséges.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin