Konyhabútor felújítás

A konyhabútor felújítás általában valamilyen jól látható sérülés, kopás miatt, valamint idővel a konyhánk avulása miatt kerül sor. Egyes problémák házilagosan is orvosolhatók, azonban a munka jellegétől függően, vagy rutin, és gépek hiányában jobban járunk, ha szakembert bízunk meg.

A konyhabútor felújítás okai

  • Avulás, sérülés miatt

A konyhabútor felújítás leggyakrabban azért történik, mert az évek alatt valamilyen kopás, sérülés jelentkezik, ami a konyha összképét jelentősen lerontja. A konyha általában a lakás leggyakrabban használt helyisége – átlagosan naponta két órát is eltöltünk főzéssel, étkezéssel. Az intenzív használata közben váratlan balesetek fordulhatnak elő, például valamilyen forró edény kerül a munkalapra, a munkalapon alátét használata éles késsel vágnak, stb. Ugyanakkor a tűzhely melletti MDF-ből készült ajtóknál előfordul, hogy a fólia összezsugorodik.

  • Használt lakás esetén az új tulajdonos igénye miatt

Másrészt használt lakás vásárlásakor – amennyiben a költségvetésbe belefér – az új lakástulajdonosok természetes igénye, hogy a más által lelakott konyhabútor helyére újat készítessenek. Sorba véve a lehetőségeket: vagy a régi konyhabútort teljesen lecserélik, vagy csak az ajtófrontokat és a munkalapot cserélik le.

Konyhabútor teljes cseréje

A teljes csere esetén első lépésben a régit teljesen lebontják. A rendelkezésre álló hely függvényében új konyhát terveztetnek és építetnek be. A konyhastúdiókban, vagy az ismert bútoráruházakban lehetőség van az igényeknek leginkább megfelelő konyha megtervezésére. Illetve, ha konyhabútor szerelésben jártas szakembert bízunk meg, akkor ő is alaposan elvégzi a tervezést..

Mire számíthatunk?

  • Megtervezi álmaink új konyháját,
  • Tájékoztat a várható költségekről,
  • Javaslatot tesz a konyhabútor, és a munkalap anyagára,
  • Tájékoztat az új konyha átfutási idejétől,

Az átfutási időbe beletartozik a tervezés ideje, a leszabatás ideje (akár 4-6 hét!), és maga a kivitelezés ideje. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az év bizonyos szakaszaiban a lapszabászatok akár hetekig is zárva tartanak (például nyári leállás hetei, év végi leállás hetei), így ha nem megfelelő időben akarjuk az anyagot kiválasztani, azzal már eleve több hetes csúszásba kerülünk, amely további csúszásba torkolhat a szakember más egyéb projektjei miatt.

Tipp:

Ha például a karácsonyi sütés-főzést már az új konyhánkban szeretnénk megvalósítani, akkor nem árt már ősz elején a konyhaprojektbe belefogni – legalább a tervezés, és az ízlésünknek megfelelő anyagfajta, szín kiválasztásával.

Manapság nagyon nagy a választék a különféle ajtófrontokból, munkalapokból egyaránt, és érdemes  legalább egy konyhastúdiót felkeresni, hiszen a kiállított kész konyhák alapján könnyebb ötletet meríteni, és dönteni.

Konyhabútor felújítása, cseréje

Konyhabútor részleges cseréje, felújítása

Ha a konyhabútor korpusza jó állapotban van, akkor nem szükséges a régit elbontani. Elegendő a konyhaszekrény ajtókat (kivetőpántokat is!), és a munkalapot lecserélni.

Konyhabútor felújítása javítással

A javítással az apróbb hibák jól orvosolhatók, ilyenek például a leváló, felhajló élfólia, vagy leváló vákumfólia. Jó tudni, hogy az MDF-ből készült ajtóknál, ha a zsugorodás a probléma, akkor ez esztétikusan nem javítható.

Míg az egyszerűbb javítási munkákat némi barkácsgyakorlattal rendelkező személy is el tudja végezni, addig a konyhabútor ajtó és munkalap felújítását érdemes szakemberre bízni.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin