Hőszigetelt ajtó

Az elmúlt időszakban a nemzetközi trendek, a globális energetikai helyzet nyomán egyre fajsúlyosabban kerül szóba az építkezés lakásfelújítás során az energiahatékonyság kérdése. Ma már egyértelműen kimondhatjuk, hogy az energiaellátási piac az előttünk álló évek során alaposan át fog alakulni, aminek az egyik sajnálatos velejárója az lesz, hogy minden bizonnyal le kell mondanunk az olcsó energiáról.

Emiatt a háztartások költségvetésében egyre nagyobb tétellé válhat az energia, a fűtés, mint tétel, éppen ezért egyre többen kalkulálják ezt be magasabb prioritásként új otthonuk kialakítása során, de a lakásfelújítások alkalmával is kiemelt figyelmet kap ez a kérdés.

Köztudott, hogy az energia legnagyobb része a nyílászárókon keresztül távozhat a házból, ezért ha az energiahatékonyságra helyezzük a hangsúlyt, akkor az ajtók, ablakok hatékonyabb szigetelése az, ami segíthet ennek a problémának a kezelésében. Az egyik legjobb, hosszútávú megoldás lehet ezen a téren a panou usa termopan, azaz hőszigetelt ajtólap beszerzése és beépítése. Az alábbi cikkben ennek a fontosságáról, előnyeiről lesz szó és adunk néhány gyakorlati tippet is.

A hőszigelt ajtók előnyei

Ha az ilyen típusú nyílászárókról van szó, akkor az elsőszámú előnyük mindenképpen maga az energiahatékonyság növelése. Ezzel nem csak a hőt tudjuk benntartani a lakásban és ezzel a fűtésszámlát csökkenteni, de a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjából is hasznos. A megfelelő minőségű hőszigetelt ajtó ugyanis jelentős mértékben csökkentheti az energiaveszteséget, ugyanis meggátolja a külső és belső tér közötti hőáramlást.

Ezzel szorosan összefügg az is, hogy amellett, hogy az ilyen ajtók és ablakok csökkentik a hő kiáramlását, a komfortérzet javításában is jelentős szerepük van, ugyanis a szigetelésnek köszönhetően a bennmaradó hő eloszlása egyenletesebb lesz a lakáson belül és így könnyebben tudjuk beállítani például az állandó benti hőmérsékletet is.

A hőszigelt ajtólapok számos tulajdonságai közül mindenképp érdemes kiemelni azok zajcsökkentő funkcióját. Az ilyen jellegű ajtólapok ugyanis masszívabb anyagból készülnek, aminek köszönhetően csökkentik a kintről beszűrődő zajokat, ami akkor lehet különösen hasznos, ha olyan környéken élünk, ahol intenzív utcai forgalom zajlik.

A hőszigetelő funkcióval rendelkező bejárati ajtóknak köszönhetően a felületen egyébként jellemzően előforduló páralecsapódás is csökkenni fog. Ez hasznos lehet, mert ezáltal megnövekszik az ajtó élettartama, tekintve, hogy nem alakul ki penész és az ajtó anyaga sem károsodik.

Nem kerülhető meg ezen ajtók pozitív hatása a fenntartható környezettel kapcsolatosan sem. A különböző ökológiai problémák miatt figyelnünk kell a környezetünkre is, elsősorban azzal, hogy csökkentjük a káros anyagok kibocsátását. A hőszigetelt nyílászáró ilyen tekintetben azért lehet hasznos, mert ha benn tartja a hőt, akkor kevesebb fűtésre lesz szükség, ezáltal pedig csökkeni fog a foszilis energiahordozók felhasználása és az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Így spórolhatsz a legtöbbet

Ahhoz, hogy a hőszigetelt ajtó valóban ellássa a funkcióját és élvezhesd a fenti előnyöket, érdemes néhány dolgot megfontolni a beépítés előtt és során. Ezek közül az első, hogy válassz a leginkább megfelelő ajtót, ami egyrészt a legjobban illeszkedik az otthonodhoz esztétikai szempontból, másrészt viszont anyaga, hőszigetelő tulajdonságai és dizájnja alapján is.

Figyelj oda rá, hogy az ajtó a beépítést követően tökéletesen illeszkedjen a keretbe, kifogástalanul záródjon, ugyanis csak így tudja ellátni a funkcióját és megakadályozni a hőveszteséget.

A tökéletesen hőszigetelt otthon kialakításához nem elég az ilyen ajtó beszerzése, hiszen ha például az ablakok, a tetőtér, a falak nincsenek szigetelve, akkor az amit megspórolunk az ajtón, az elveszik máshol. Éppen ezért fontos, hogy a lakás minden része kapja meg a megfelelő szigetelést.

Ezek az ajtók hosszútávra biztosítják az energiahatékonyságot, de ehhez fontos, hogy megfelelően karban tartsuk őket. Vagyis, rendszeres időközönként tisztítani kell, az elhasználódott részeket cserélni, javítani kell és a mechanizmusára is oda kell figyelni.
Fotó: pixabay.com

 

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin