agrár pályázatírás

Az agrár pályázatok a mezőgazdasági szektorból érkező ügyfelek számára nyújtanak pályázati lehetőségeket. A fejlesztési ciklus európai uniós támogatások és hazai forrásból elnyert támogatások számos olyan forrást kínálnak, amely a vállalkozás és a gazdaság eredményességéhez hozzájárulnak. A kis gazdaságok támogatásán túl a nagyberuházásokon keresztül számtalan konstrukció keretében lehet támogatást elnyerni

.

Az agrár pályázatírás jellemzői

Az új fejlesztési ciklus a két éves kihagyás után jó lehetőségeket kínál egyrészt az agráriumban tevékenykedőknek, másrészt a pályázatírással foglalkozó cégek számára is. Mivel a felhívások sokrétűek, megfelelő képzettséget, és szakmai tapasztalatot igényelnek, ezért manapság a legtöbb cég bizonyos témákra például Agrár pályázatírás, GINOP pályázatírás témákra szakosodik és a megbízást, és a megbízáshoz kapcsolódó szolgáltatást azonos pályázati célok mentén kínálja. Maga a pályázatírás egy komplex tevékenység, messze nem csak a pályázati anyag összeállítását jelenti. Fontos része az előkészítés, a megvalósíthatósági tanulmányok vagy pénzügyi üzleti tervek elkészítése, ugyanakkor számos esetben külső szakértők bevonása is elengedhetetlen. A mezőgazdaságban tevékenykedők számára a vissza nem térítendő támogatások mellett kedvező kamatozású hitel, valamint kamatmentes hitel érhető el, és megbízás esetén a pályázatíró végzi el a hitelkérelem megírását valamint a hitelügyintézés lebonyolítását is.

Az agrár pályázatok közé sorolhatók az Európai Uniós Vidékfejlesztési Operatív Program, és a LEADER program pályázatai, valamint a hazai forrású felhívások közül a tanyafejlesztési pályázatok.

Az agrár pályázatok célcsoportjai

  • Mezőgazdasági őstermelők
  • Fiatal gazdák
  • Mezőgazdasági tevékenységű egyéni vállalkozók
  • Mezőgazdasági vállalkozások, KKV-s szereplők
  • Tanyai gazdaságot működtető vállalkozások
  • Tanyán élő magánszemélyek

Agrár pályázatokkal kapcsolatos szolgáltatások

A pályázatírásig a jelentkezőnek egy többlépcsős folyamaton kell átesniük a szerződés megkötéséig valamint a pályázat benyújtásáig.

Előminősítés

Első lépésben az ügyfél kitölti az előminősítési adatlapot, regisztrál a rendszerben. Az előzetes minősítés célja és szerepe az, hogy a pályázatíró megvizsgálja a jelentkező pályázati alkalmasságát: nevezetesen a vállalkozás és az általa tervezett projekt megfelel-e kiírás feltételeinek.

Szakmai tanácsadás – előzetes konzultáció

Amennyiben a cég megfelel az előminősítési szempontoknak, szakmai tanácsadáson vesz részt. Az előzetes konzultáció díja magában foglalja a pályázati lehetőségek és a folyamat részletes ismertetését, valamint a megbízói szerződés előkészítését.

Pályázatírás

Maga a konkrét pályázatírás a szerződéskötés után kezdődik meg, amely magába foglalja a projekt előkészítését, igény szerint a projektmenedzsmentet. Az ügyfelek részére szakmai tanácsokat nyújtanak. A megbízott feladata a pályázati anyagok összegyűjtése, valamint a támogatási kérelem elkészítése és benyújtása, valamint az esetleges hiánypótlások benyújtása. Az agrár pályázatokhoz különféle kötelező szakmai anyagok kapcsolódnak (pl. megvalósíthatósági tanulmányok, üzleti terv, pénzügyi terv, üzemszintű digitális terv), mindezeket a pályázatíró végzi el.

Pályázni szeretnék

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

Megbízási díjak agrár pályázatok esetén

A pályázatíró oldalakat böngészve az a tapasztalat, hogy a cégek manapság sikerdíjas megbízást és konstrukciót kínálnak az ügyfeleknek. A sikerdíj mértékét befolyásolja egyrészt az elnyert támogatás összege – agrár pályázatok esetén jellemzően a 4-8 százalékos sikerdíjért vállalják, de a támogatás elnyeréséért cserébe különböző mértéket is szabhatnak a pályázatíró cégek -.

Mit jelent a projektmenedzsment?

Igény szerint a pályázatíró cégek projektmenedzsmentet, és projekt utógondozást vállalnak, amely mindenképp előnyös a támogatást elnyerő ügyfeleknek bármilyen pályázati célhoz is kapcsolódjon.

A mezőgazdasági támogatásban részesült ügyfeleknek számos kötelezettségnek kell eleget tenni, és a megvalósítás során az adott feladatokat ütemezni, és irányítani kell, és bár sokan nem gondolnák, de a sikeres kivitelezés gyakran nehezebb feladat, mint maga a pályázatírás.  A projektmenedzsment keretében a megbízott cég szakértője végzi el az előrehaladás követését, a támogatás elszámolását, és a zárójelentés elkészítését. Igény esetén a fenntartási szakaszban – utógondozás keretében – további nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak egészen a fenntartási időszak végéig.

A fenntartási szakasz feladatai

  • Nyomon követni a kapcsolódó jogszabályok változását
  • Iratok szerkesztése, küldése a hivatal részére
  • Felkészítés, és személyes felügyelete a helyszíni ellenőrzéseknek

Amennyiben Ön az agráriumban tevékenykedik és érdeklik az aktuális és jelenleg beadható agrár pályázatok vegye fel cégünkkel a kapcsolatot, töltse ki az ingyenes előminősítési adatlapunkat.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin