IPL szőrtelenítés

Az IPL szőrtelenítés manapság az egyik legnépszerűbb eljárás, hiszen pár perc alatt szenvedés nélkül szabadultunk meg a nem kívánatos szőrszálaktól. Az IPL kezelés egy jó lehetőség azoknak, akik tartós megoldást keresnek megfizethető áron. Viszont a hosszú távú eredmények, a tartós simaság fenntartása érdekében ismétlő kezelésekre van szükség.

Szőrtelenítés, mint kötelező elvárás

A szőrtelen sima bőr manapság olyan elvárás, amely alól sajnos nem vonhatjuk ki magunkat, sokan kiábrándító látványnak tartják a kivágott ujjatlan felsőkből vagy pántos topokból kivillanó sötét szőrszálak látványát. Általában elmondható, hogy az otthoni szőrtelenítés nem tartozik a kedvenc fürdőszobai elfoglaltságaink közé, így érthető, hogy egyre többen vásárolnak otthoni használatra kifejlesztett IPL készüléket, vagy veszik igénybe a különböző szalonok, orvos esztétikai rendelők szolgáltatásait. Számos előnye van a szalonban, rendelőben végzett szőrtelenítésnek, egyrészt a professzionális gép nagyon drága, ugyanakkor bizonyos testrészeinket saját magunknak nem igazán tudjuk tökéletesen szőrteleníteni.

Habár sokak számára a lábon előforduló szőrszálak okoznak problémát, nem ritka, hogy látható helyeken nőknél is erőteljes szőrnövekedés tapasztalható – például az áll, vagy a bajusz környékén. Az IPL szőrtelenítés kimondottan alkalmas az érzékeny test területek szőrtelenítésére (a bikinivonal, bajusz) a leggyakoribb comb, lábszár, vagy a hónalj mellett.

Mielőtt bárki rászánná magát a kezelésre, jó tudni, hogy a világos bőrű, és sötét szőrzettel rendelkező páciensek esetében érhető el a legjobb eredmény. Ugyanakkor csak addig működik, amíg a szőrszál sötét. Ennek az az oka, hogy a nagyon világos- ősz, fehér szőrszálak csak igen minimális mértékben vagy egyáltalán nem tartalmaznak pigmentet, valamint a vörös színű szőrszálakkal sem könnyű tartóseredményt elérni.

Mit jelent az IPL technológia?

Az IPL (angolul Intense Pulsed Light) olyan szépészeti kezelés, amely a polarizált fény energiáját használja fel. A lényege az, hogy a különböző hosszúságú fényenergia miután behatol a bőrbe, a pigmentált sejtekben elnyelődik. A pulzáló fény a melaninban nyelődik el, amely a szőr pigmentációjáért felelős. A fényenergia átalakul hőenergiává és károsítja szőrtüszőket és a nem kívánatos pigmenteket.

Miért érdemes orvosesztétikai rendelőben végeztetni?

Az otthon használatos gépek fénytartománya alacsonyabb, csak 500- 1200 nm közötti, és maximum 0,5 cm-es mélységig hatolnak be az impulzusok. A professzionális gépek 2-4 mm mélyre hatolnak be, szakemberek részére fejlesztették ki, akik a szőrtelenítés mellett más egyéb bőrproblémák (például pigmentfoltok kezelésére, melasma és érelváltozások kezelésére) és arcfiatalításra is alkalmazzák.

Ilyen professzionális gép például az EunSung IPL szőrtelenítő gép, amely a legkiforrottabb szőrtelenítő gépek egyike. Nagy előnye, hogy páciens bőr és szőrtípusához állítható be, és az impulzus típusa, hossza is variálható az igényeknek megfelelően.

Előzetes konzultáció szerepe

A kezelés előtt a páciens egy előzetes konzultáción vesz részt, ahol a kezelőorvos meggyőződik az esetleges kizáró okokról és betegségekről. Jó tudni, hogy nyári időszakban, valamint terhesség és szoptatás alatt nem végezhető el. A megfelelő energia és pulzusszámot a páciens bőrvizsgálata alapján határozzák meg.

Sokakban felmerül, hogy szabad-e gyantázni, vagy csipeszes módszert alkalmazni a villanófényes szőrtelenítés mellett? Az IPL szőrtelenítés mellett egyik sem alkalmazható, csak a borotválás megengedett, ahhoz, hogy a fény a szőrszál gyökeréhez le tudjon jutni. Mivel az epilálás és a gyantázás eltávolítja a szőrtüszőből a szőrszálakat, így a villanófény nem tudja a hatását megfelelően kifejteni.

Az IPL kezelés menete és a szőrtelenítés utáni teendők

Fontos tudni, hogy a kezelés előtt már 1-2 nappal le kell borotválni a kelendő területet- valamint a kezelés sorozat közötti időszakban egyaránt. Lehetőleg előtte/utána pár héttel már ne napozzunk, szoláriumozzunk. A kezelés a szőrtelenítendő területtől függően pár percig tart (10-30 perc), fájdalommal nem jár, viszont akik nagyon érzékenyek, számukra apró csípő égő érzés tapasztalható. Az esetek többségében semmilyen utóhatással nem jár, igen ritkán tapasztalható bőrpír, vagy apró kiütés, de ezek is néhány nap alatt teljesen megszűnnek. Nagyon fontos viszont a rendszeres fényvédelem: legalább 30 SFP készítménnyel kenjük be magunkat.

Hány kezelés ajánlott?

Általában 6-8 alkalomból álló sorozat ajánlott, a tartós eredmények fenntartása érdekében ismétlő kezelésekre van szükség.

Latest Posts from Manager Magazin