coliving

A lakhatási probléma az egész világon gondot okoz, az EUROSTAT minden évben nyilvánosságra hozza a statisztikát, amely szerint a bevételeik minimum 40 százalékát a lakhatási költségekre fordítják az uniós állampolgárok. Új trendek is megfigyelhetők, mint a tartós ingatlanbérlés, vagy a coliving terjedése.

Egyre többen döntenek manapság az egész életre szóló elköteleződés – a saját otthont megvalósító hitelfelvétel helyett – a lakásbérlés mellett. Azonban ez főként azokban az országokban jelentős, ahol a lakosok mobilisak a munkavállalás terén. Érdekes megfigyelni, hogy világszerte új trendek vannak kialakulóban, a közösségi lakhatás, a coliving egyre nagyobb teret követel magának. Jó példákat számos országban találni, például nagyon népszerű a coliving Luxemburgban, ahol európai szinten a legmagasabb ingatlanárak tapasztalhatók évek óta.

A coliving Magyarországon még közel sem terjedt el, természetesen a főváros ebben is élen jár, köszönhetően annak, hogy a „digitális nomádság” megjelenésével Budapest még mindig olcsónak számít a nyugati életszínvonalhoz és jövedelmekhez képest. Mi sem mutatja jobban az érdeklődést, mint a Metrodom Cityhome lakóparkja, ahol az épület 10. szintjén egy közösségi tetőterasz, és egy közösségi nappali is kialakításra került.

coliving

De mi is a coliving, amely egyre népszerűbb lakhatási forma, amely ideális feltételeket biztosít a napjaink elszigetelt életviszonyai között a tagjai számára.

A lényege az otthonok közösségi tereinek megosztásáról szól, amely a konyha, nappali, esetlegesen a fürdőszoba – kollégiumok esetében a könyvtár, tanulóhelyiségek – közös használata mellett a tagjainak privát elszeparált hálószobát biztosít. Hosszú távon közösen fejlesztik nemcsak az ingatlant, de a háztartást is összefogás révén tartják fenn. A költségmegtakarítás mellett olyan előnyei vannak, amelyeknek a társadalmi elidegenedés kapcsán a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz. A tagok igazi lakóközösséget valósíthatnak meg – szemben a társasházi létformával -, ahol a lakók szinte csak köszönés szintjén lépnek egymással kapcsolatba. A kutatások is alátámasztják, hogy világszerte egyre több embernek van igénye a közösséghez való tartozásra, amely nem korlátozódik a szabadidős elfoglaltságokra, hanem akár a közös lakáshasználat irányába is nyitottságot mutat.

A co-working irodák elterjedésével egyre növekszik azon kezdeményezéseknek és vállalkozásoknak a száma, amelyek a közös iroda mellett a lakást és a közösségi lét élményeit is biztosítják.

Budapesten számos jó kezdeményezésről lehet már hallani, például az IN Budapest, amely egy városközponti beruházás. A diákapartman egyesíti a co-living és az all in one szemléletet, tökéletesen kielégítik nemcsak a lakók tanulmányi igényeit, de a szolgáltatások gazdagsága a közösségi élményeknek is tág teret és lehetőséget biztosítanak.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin