csavarkompresszor

Bár a kompresszorok feladata minden esetben egyértelmű, alkalmazási területeik meglehetősen eltérőek. Ennek megfelelően az sem mindegy, hogy egy ipari felhasználó milyen készüléket választ a céljaira. A kategória kérdése persze tisztázott.

A kínálat két végén

A kompresszorok célja mindig is adott volt, hogy ezek a berendezések minden esetben a levegő sűrítését, szállítását és adott esetben tárolását végzik. Az azonban, hogy ezt milyen technológia segítségével valósítják meg, már egészen határozott különbségtételre ad lehetőséget. Az évtizedek során számos különböző megoldás látott napvilágot, ezek többsége azonban mára csak a szakemberek emlékezetében él, a piacon már nem található meg.

A kínálatot napjainkban két fő típus fedi le, a dugattyús kompresszor, illetve a csavarkompresszor termékcsalád. Ezek között a lényegi különbséget az alkalmazott működési elv, illetve az abból fakadó teljesítmény adja. Míg egy dugattyús kompresszor költséghatékony megoldást jelent, ám teljesítménye leginkább csak barkács célokra teszi alkalmassá, addig a csavarkompresszor már egy az ipari számára is jól hasznosítható opciót kínál.

Csavaros megoldások

A csavarkompresszor esetében a készülék lelkét ténylegesen csavarok adják. A levegő sűrítését ugyanis két, egymással szemben mérnöki precizitással elhelyezett csavar egymással ellentétes forgása végzi. A hajtásért ebben az esetben is elektromos vagy épp robbanómotor felel. Ez a technológia már olyan teljesítmény leadására képes, mely ipari környezetben is hasznosíthatóvá teszi a csavarkompresszort. Sőt, lényegében e területre ezek a készülékek jelentik az egyetlen megoldást, ha sűrített levegőre van szükség.

A csavarkompresszor esetén a másik rendkívül fontos szempont a folyamatosság. Az ipari felhasználók számára ugyanis nélkülözhetetlen az, hogy minden, a termelésben résztvevő eszköz megbízhatóan végezze feladatát, hiszen a legkisebb leállás is hatalmas veszteségekkel járhat. Épp ezért a csavarkompresszorokat kifejezetten az ilyen elvárásoknak megfelelően fejlesztették, így ezek a gázsűrítők probléma nélkül állják ki a megterhelőbb gyártási környezet próbáját is.

ipari csavarkompresszor

Alkalmazás több fronton

Azt is érdemes persze tisztázni, hogy egy csavarkompresszor pontosan milyen feladatok során nyújthat segítséget ipari környezetben. Erre sokféle válasz adható, mely azt jelzi, hogy a készülékek is több fronton alkalmazhatók. Az egyik legfontosabb szerepe talán a gyártósorokban lehet, hiszen itt fontos részét képezheti a gépsornak. Minőségellenőrzési és szűrési feladatok, pneumatikus készülékek hajtása, tisztítási munkák egyaránt szerepelhetnek a csavarkompresszor repertoárban.

A piacon jelenleg a típuson belül is számos különböző modell érhető el. Tekintve, hogy ezek kifejezetten ipari célokra lettek kifejlesztve, a legkorszerűbb berendezések már igyekeznek megfelelni az automatizáció elvárásainak is. Az inverteres, mikroprocesszor által vezérelt csavarkompresszorok már abszolút könnyedén integrálhatók a legmodernebb ipari környezetbe is, így az is bátran kijelenthető, hogy ezek az eszközök is képesek voltak alkalmazkodni a változó elvárásokhoz.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin