Szürkehályog műtét mindkét szemen

Manapság egyre többen szenvednek különböző szembántalmaktól. Itt nemcsak a rossz látásra gondolunk, hanem például a szemlencse elhomályosulására. A betegségnek megvannak a tünetei, így amennyiben valaki hasonlót észlel magán, nem árt felkeresni egy szakorvost, aki diagnosztizálni tudja az esetet. Sok esetben azonban sajnos szürkehályog műtétre van szükség, ami egy komplex operáció, ahol eltávolítják a szem sérült részét, a helyére pedig egy speciális műlencsét helyeznek.

Lássuk, hogyan is zajlik egy ilyen műtét mindkét szemen!

Milyen jelei vannak a szürkehályognak?

Az első és legfontosabb, hogy megállapítsuk, szükség van-e szürkehályog műtétre. A legtöbb esetben általában csak apróbb jelei vannak a betegségnek, amelyek idővel fokozódnak, majd már annyira kellemetlenné válnak, hogy nincs mit tenni, bele kell vágni a beavatkozásba. A tünetek között lehet a homályos látás, a rossz éjszakai tájékozódás, a káprázás, amikor a napfény túl élesnek tűnik, de ide tartozhat továbbá a kettős látás egyaránt. Ha pedig már szemüveg is közrejátszik, annak dioptriáján túl gyakran kell változtatni, az is jele lehet a szürkehályog kialakulásának.

Persze bármelyik jelentkezik, esetleg ezek kombinációját fedezünk fel magunkon, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a probléma forrása a szemünk lenne. Amennyiben tehát bármelyiket tapasztaljuk, érdemes szakember segítségét kérni, hiszen ő diagnosztizálni tudja a betegséget.

Mi a teendő, ha megállapításra került a szürkehályog?

A szürkehályog tulajdonképpen a szemlencse elhalványodását jelenti, amelynek hatalmas szerepe van a szem fénytörési képességének. Ez lehetővé teszi a számunkra, hogy akár közelről, akár távolról is jól és élesen láthassunk adott dolgokat. A kialakulása nem egyik napról a másikra történik, általában fokozatosan válik egyre homályosabbá, ami egy idő után már elviselhetetlen lesz.

A betegség hátránya, hogy ezt nem lehet sem szemüveggel, sem pedig kontaktlencsével nem lehet korrigálni, a legtöbb esetben szürkehályog műtétre van szükség. Ennek során eltávolításra kerül az elszürkült rész, a helyére pedig egyfajta speciális műlencse kerül. A beültetést a műtét során a szakorvos végi el, így a folyamat egy operációval letudható.

A szürkehályog műtét mindkét szemen

Sajnos a szürkehályog egy visszafordíthatatlan folyamat, így nem érdemes várni. Sem gyógyszerek, sem pedig egyéb készítmény nem fog rajta javítani, így érdemes azonnal belevágni a beavatkozásba. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos szerint egy magánrendelőnél a két szem műtéte között csupán pár hetes eltérésre kell számítani. Félni sem szükséges tőle, hiszen a világon talán ez az egyik leggyakoribb operáció, amit évente több mint 18 milliószor végeznek el.

A műtétet követően végre megszabadulhatunk a szemüvegtől és a homályos látástól egyaránt. A magánorvosi körülmények lehetővé teszik, hogy a beavatkozás a lehető legkorszerűbb technológia segítségével történhessen meg. A speciális műlencsék, amik segítik az éles látást, kétféle változatban választhatóak. Az egyik a multifokális, a másik pedig a trifokális típus. Bármelyikről is legyen szó, nem árt kikérni az orvos véleményét, hiszen ő alapos vizsgálat során dönti el, hogy melyik lesz számunkra a legjobb megoldást.

Mire van szükség a műtét előtt?

Mielőtt sor kerülne az operációra, minden esetben egy részletes szemészeti vizsgálaton kell részt venni. Ennek során meghatározzák, hogy mennyire is rossz a helyzet, milyen állapotban van a szürkehályog, illetve az is kiderül, hogy lehetséges-e a későbbiekben egyéb megbetegedések kialakulása. Megállapítják továbbá azt is, hogy melyik lesz az említett legideálisabb speciális műlencse, ami képes éles látást biztosítani.

Mindenképpen érdemes elvinni a szemüveget, a korábbi szemészeti leleteket, illetve az elmúlt három évben keletkezett zárójelentéseket egyaránt. A vizsgálat két órát vesz majd igénybe, nem árt tehát időt szánni, hogy a szakorvosnak legyen lehetősége a probléma feltárására, mielőtt műtétre kerülne sor.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin