Páfosz látnivalók

Páfosz/Paphos Ciprus délnyugati részén fekszik, népszerű turisztikai célpont, az Ősi maradványai része a Világörökségnek. Paphos látnivalói a kikötő közelében lévő bizánci örökség a Saranta Kolones kastély, a királyok sírjai, és az Aphrodité-szikla, ahol a legenda szerint az istennő feltűnt a hullámokból. A repülőtér a városközponttól hét kilométerre található.

Paphos kellemes mediterrán éghajlata és történelmi látnivalói miatt kedvelt úti cél, egész évben ideális nyaralásra kikapcsolódásra, ráadásul busz összeköttetésben áll Nyugat-Ciprus távolabbi nevezetességeivel. A kisváros látnivalói gyalogosan is felfedezhetők. A mai modern városrész az új Paphosban található. Ez két részre osztható, az alsó rész Kato Paphos néven ismert, sok szállodával és régészeti nevezetességekkel rendelkezik. A felső részében főként üzletek, éttermek találhatók.

Paphos legszebb látnivalói

A szigeten civilizációs romok és különböző birodalmak és hódítók által épített maradványok láthatók, azonban az ízletes konyhája, és a modern infrastruktúrája, valamint festői strandjai miatt népszerű úti cél. Az ókorban két helyszíne volt, a Régi Paphos Kouklia néven volt ismert, és az új Paphos, amely a rómaiak idején, 10 kilométerre a régi helyszíntől alakult ki, – mindkettő a modern Paphos városrészben találhatók.

Aphrodité sziklája

A római szikla, a Petra Tou Romiou nevezetes arról, hogy a monda szerint Aphrodité itt emelkedett ki a habokból. Aki háromszor elúszik a sziklához, az a legenda szerint elnyeri az örök szépséget és fiatalságot.

Panagia Theoskepasti templom

A Panagia Theoskepasti templom Kato Paphos szívében áll, a 10. században épült, amikor a sziget a Bizánci Római Birodalom fennhatósága alatt állt. Számos történelmi ikont őriz, például az ezüsttel borított ikont, amelyet Lukács evangélista művének tulajdonítanak.

Paphos világító tornya

A város egyik legismertebb tereptárgya, amely bárhonnan jól látható. Népszerű fotózási téma, különösen napsütéses időben kellemes látvány.

A királyok sírjai

A királyi sírok egy 4. századi temetkezési helyszín, a város fő történelmi látnivalója. A sziklába vájt sírok a korábbi arisztokraták és királyok nyughelye volt, a terület része a Világörökségnek. A nekropolisz területén elszórva 7 feltárt sír található, a legimpozánsabb a 3. sír, amely a talajszint alatt egy oszlopokkal határolt nyitott átriummal rendelkezik.

Dionüszosz háza

A kikötő mellett találhatók a Kato Paphos Régészeti Parkban a híres Paphos-mozaikok, amelyek a Földközi-tenger keleti felének legfinomabb mozaikjait tartalmazza. Az 2. századi mozaikok négy különböző villában láthatók, melyek közül a legnagyobb a Dionüszosz háza, amely a görög isten mozaikjait tartalmazza. A római villákat a padlón talált mozaikokról nevezték el, és a görög, római mitológia képi elbeszéléseit tartalmazzák, a kis márvány kockák különböző színeihez üvegpasztát is használtak. Az Agora közelében áll a közelmúltban felújított 2. századi színház az Odeion.

Paphos-kastély

A 7. században épült Saranta Kolones erőd a királyok és hódítók otthona volt, de börtönnel és sótározóval is rendelkezett. A kastély szerencsésen túlélte a földrengést is, a helyszín csodálatos panorámát nyújt a kikötőre és a tengerre.

Szent Pál oszlop

A legenda szerint Szent Pál i. u. 45-ben abból a célból érkezett a városba, hogy a lakosságot keresztény hitre térítse. Az oszlopot, amelyhez kikötözték, szent helykén tisztelik, és zarándokok ezrei keresik fel.

A modern Paphos

Napjainkban 47 ezer ember él a gyorsan fejlődő turisztikai központban, jelentős halászati kikötővel rendelkezik. Paphos két részre oszlik, Ktima a fő lakónegyedre, és Kato Paphosra, amelyet az Apostolou Pavlou sugárút köt össze. A forgalmas út a város központjánál kezdődik, és a középkori erődnél ér véget. A Kato Paphos része a kikötő és a tengerpart, ahol a legtöbb luxushotel és turisztikai nevezetesség is látható.

Ciprus nyaralás

Ayia Napa

,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin