munkafüggőség

A munkafüggőség kezelése azért sem egy egyszerű terület, mivel egy olyan viselkedési függőség gyógyításáról van szó, amelyet a társadalom leginkább elfogad, és tolerál. Pedig hosszú távon, bizonyos esetekben legalább olyan súlyos nehézségekkel jár együtt, illetve vezet leépüléshez, mint az alkoholbetegség, amelyet mindenki negatívan ítél meg, és az egyén hétköznapi életét is kedvezőtlenül befolyásolja.

Miért veszélyes a munkafüggőség?

A társadalmunkban a munkához való hozzáállás több arcú: egyrészt mélyen elítéljük azokat, akik munkakerülők, és csak a markukat tartják a különböző juttatásokért, vagy támogatásokért. Másrészt elfogadjuk, hogy számos olyan munkaterület van, amelynél elvárjuk a munka elsődlegességét, minden mással szemben akár magánéletnek, vagy egészségnek is alárendelve. Nehéz a határt megtalálni a káros munkamánia és a túlzott szorgalom között, amely fokozatosan vezet el a függőségig. Nagy a tekintélye a folyamatos munkának, a jól teljesítőket, a rendszeres túlórát végzőt aztán különböző módon jutalmazzák, előléptetik, pénzt kap érte stb. Ezzel csak az a gond, hogy a mai felgyorsult világban könnyen teremtik meg a munkamánia táptalaját. A munkamániás szó hallatán nem valami súlyos függőséggel párosítjuk, maximum annyit társítunk hozzá, hogy az illető dogozik, mint egy őrült, ahelyett, hogy a családjával, vagy magával foglalkozna. Nagy a valószínűsége, hogy a kiégés problémák, és sok munkahelyi konfliktus hátterében a munkafüggőség is jelen van – valamilyen mértékben.

A munkafüggőség meghatározása

A munkafüggőség fogalmánál találkozhatunk a munkamánia, és a munkaalkoholizmus kifejezésekkel is, olyan viselkedési függőséget takar, amelynél a függőnek olyan mértékű a munkavégzési igénye, ami már a testi-lelki egészségét károsítja. A mértéken túl fontos jellemzője, hogy a társas kapcsolatait is negatívan befolyásolja. De találkozhatunk olyan meghatározással is, amely szerint az munkafüggő, aki mindig több időt, és gondolatot fordít munkára, mint amennyi elegendő lenne az adott helyzetben.

Miért függőség a munkamánia?

A munkamánia azért viselkedési függőség, – mert hasonlóan más függőséghez – kényszeres, jellemzője a sóvárgás, a toleranciaszint és a megvonási tünetek előfordulása. Ahhoz, hogy a munkamániás elégedett legyen a munkájával, egyre nagyobb mennyiségű munkát kell elvégeznie, és nyugtalanságot vált ki nála a munkavégzés hiánya. Stresszes állapotba kerül, és a gondolatai egyfolytában és csakis a munka körül kavarognak.

munkafüggőség kezelése

Munkamánia okai

Általában valamilyen környezete inger és több tényező együttes jelenléte felelős a kialakulásáért, és nem tudunk csak egy okot megjelölni, mint felelőst. Hogy valaki hajlamos legyen a munkamániára, befolyással lehet a genetika mellett a közvetlen környezet munkához való viszonya. A tapasztalatok szerint gyakoribb az intimitáskerülő személyeknél, de az is előfordul, hogy a háttérben egy más, korábbi, de a munkamániánál veszélyesebb függés tompítása áll.

Milyen egy munkamániás?

Ha laikusként a függőségekkel kapcsolatos cikkeket, tanulmányokat olvasgatjuk, akkor feltűnhet az a közös jellemző, hogy a függő személy nem ismeri fel a függőségét és az általa okozott károkat – annak ellenére, hogy károkat okoz mind saját maga, mind a családja, környezete számára. Feltűnő lehet, hogy a munkamániás számára nincs más örömforrás csak a munka. Habár a sikeresség az egyetlen mérce, ha eléri, akkor az mégsem boldogítja, újabbnál újabb kihívásokra van szüksége. Intenzív szorongással és félelemmel éli meg, ha hibázik, és jellemző, hogy a teljesítményét is alulértékeli.

Intő jel lehet, ha azt tapasztaljuk, hogy kényszeresen minden feladatot elvállal, családi eseményeket is elhanyagol. Akkor is a munkahelyén időzik, ha nincs halaszthatatlan és sürgős feladata. Nem csak az otthoni feladatokat hanyagolja el, hanem az alvást is. Abbahagyja a sportolást, a barátokat pedig leépíti.

Munkafüggőség kezelése

Az egészségügyi panaszokon túl állandó a védekezés – hogy a család érdekében dolgozik ennyit. Vagy a hitegetés – hogy leáll a következő előléptetés után. A tapasztalatok szerint ezt ritkán teszik meg saját maguktól. Ráadásul a munkafüggőség súlyos egészségügyi következményekkel jár együtt, például szorongással, depresszióval, feledékenységgel, és különböző gyomor- és emésztőszervi panaszokkal, szív-és érrendszeri megbetegedésekkel, magas vérnyomással stb.

Fotók forrása: kurtilaszlo.eu

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin