audi

Az autó biztonsága nagyon sok mindentől függ és általában az autótulajdonosok szeretik, ha autójuk tökéletesen biztonságos. Ez csak természetes, hiszen egy tökéletesen működő autóval sokkal könnyebben elkerülhető egy baleset, mint egy hibás autóval. Fontos tudnunk, hogy az autó kizárólag akkor biztonságos, ha minden alkatrésze tökéletesen a helyén van és tökéletesen működik, hiszen ekkor egy esetleges nem várt helyzetben sokkal jobban tud reagálni, talán még egy baleset is elkerülhető. Kevésbé mondható el ez egy olyan autó esetében, amelyen már valamilyen károsodás van, esetleg valami nem tökéletesen működik. Ezzel tulajdonképpen nem csak saját és utasaink egészségét és épségét kockáztatjuk, hanem mindazokét, akik az úton tartózkodnak.

A biztonságos utazás természetesen nagyon sok mindentől függ, nem kizárólag csak az autótól – bár kétségtelen, hogy a karbantartási szint nagyon sokban közrejátszik – hanem az alkatrészektől, a szerelőtől, a korától, a használat gyakoriságától, a vezetési technikáktól, a vezető szellemi és testi állapotától és természetesen az időjárástól és az útviszonyoktól is. Van amit nem tudunk meghatározni, ami nem tőlünk függ, de ezek közül a legtöbbet mi magunk alakítjuk.

Egy-egy autónak vannak bizonyos passzív, illetve aktív biztonsági követelményei és felszerelései. Ennek alapján még vásárlás előtt meghatározható – elméletben – hogy mennyire biztonságos egy autó. A többi már csak a karbantartáson és a tulajdonoson múlik.

Passzív biztonság

A passzív biztonsági felszerelések közé azok tartoznak, amelyek tulajdonképpen egy ütközés során védik meg az utasokat. Tulajdonképpen ez mutatja meg, hogy egy baleset, egy ütközés során hogyan viselkedik, viselkedhet egy autó. Természetesen a biztonsági öv és a fejtámla az, ami a legfontosabb a passzív biztonsági felszerelések közül. A szakértők azt mondják, hogy ha nincs bekötve a biztonsági öv, akkor igazából a többi passzív felszerelés sem ér semmit. Nem hiába kötelező az öv használata.

Aktív biztonság

Az aktív biztonság a baleset elkerülésénél játszik szerepet. Az aktív biztonság tényezői közé tartoznak a gumik, a fékek, a menetstabilizálók és a futóművek. A gumikra fokozottan ügyelni kell, hiszen a négy gumi az a pont, ahol a jármű érintkezik az aszfalttal. A gumikat úgy kell kiválasztani, hogy méretben tökéletesek legyenek, figyelembe kell venni, hogy milyen évszakra készültek, fontos a gumi futófelülete, a mintázata, hiszen mindettől függ, hogy hogyan reagál például a vizes, havas és száraz úton, mekkora a féktávja, hogyan küzd meg az aquaplaninggal stb. A fékek egyértelmű, hogy miért tartoznak a jármű aktív biztonsági felszerelései közé. Fontos, hogy az autó minél rövidebb féktávval rendelkezzen, hiszen ez jelenti a legnagyobb biztonságot még azokban az esetekben is, amikor hirtelen kell reagálni egy szituációra. A menetstabilizátorok képesek az alul-kormányozottságot és a túlkormányozottságot is korrigálni, illetve a menetstabilizátor, amely a kanyarban ügyel arra, hogy az autó jól viselkedjen a helyzetben.

A karbantartott autó biztonsága

Azt is el kell mondanunk, hogy egy autónál nagyon sokat számít a külső és a belső karbantartás is. Sokan nem egyeznek azzal, hogy szükséges a külső karbantartás, mint például a fényezés, vagy a karcok eltávolítása, ugyanakkor néha igenis sokat számít, hogy egy autó mennyire hordozza magán is a lehajtott kilométerek számát. Egy megviselt kinézetű autó nem kelt bizalmat senkiben, működhet bármennyire is tökéletesen. De még egy baleset után is lehet úgy helyrepofozni egy autót, hogy senki nem mondja meg, hogy egy használt autóról van szó.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin