depresszió

A depresszió betegség; súlyosabb problémaként kell kezelnünk közönséges sopánkodásnál, letörtségnél vagy rossz hangulatnál. A depresszió a legsúlyosabb hangulatzavar, ami negatívan befolyásolja a beteg érzéseit, gondolatait, viselkedését és fizikai egészségi állapotát is. Legsúlyosabb következményekként önellátási képtelenség, rokkantság és öngyilkosság is előfordulhat.

A depresszió tünetei között meg szoktunk említeni testi és lelki változásokat, amelyek együttes előfordulása valószínűsíti a betegséget. A legalapvetőbb tünet a rossz hangulat; a beteg reményvesztettnek és szomorúnak érzi magát, nem látja a problémák megoldásának lehetőségeit, gyakran sírógörcsök törnek rá. A depresszió ilyen jellegű tünetei a hajnali órákban a legsúlyosabbak.

A beteg felhagy a mindennapi feladatok végzésével

A depresszió tünetei között általánosnak mondható a hétköznapi élet dolgai iránti érdeklődés megszűnése; a beteg egyszerűen felhagy azokkal a hétköznapi feladatokkal, ami korábban mindennaposak és természetesek voltak számára. Ezek megnyilvánulhatnak a takarítás, a főzés, a tisztálkodás vagy akár az állatgondozás elmaradásában is.

A depresszióban szenvedő beteg sok esetben egyszerűen képtelenné válik az örömre. A fásultság olyan szinten jelenik meg az életében, ami már elnyomja az öröm képességét azok a dolgok iránt is, amelyek korábban igen nagy boldogságot okoztak számára.

A depresszió tünetei között gyakran jelentkezik az alvászavar; ez a legtöbb esetben a hajnali ébredésekben mutatkozik meg, de egyes esetekben aluszékonyság is előfordulhat. A hajnali ébrenlét a legtöbb esetben tépelődéssel telik, a depresszió tünetei rendszerint ekkor a legsúlyosabbak.

A depresszióban szenvedő beteg esetében nagyon sokszor fáradtság jelentkezik. Ez a tünet részben összefüggésbe hozható az alvászavarokkal, de a betegség önmagában is elszívja a beteg energiáját. Nagyon sokszor motiválatlannak érzi magát a felkeléshez, súlyosabb esetekben meg sem teszi.

A depresszió tünetei gyakran jelentkeznek az önértékelési problémák. A beteg úgy érzi, kevesebb másoknál, teljesen elveszti az önbizalmát és sokszor teljesen jelentéktelen dolgok miatt rágódik. Az önvád megjelenése is igen gyakori.

A depressziós beteg esetében sok esetben túlzott reakciók jelentkeznek. A beteg sokszor lehet feszült, ingerlékeny és lobbanékony; ilyenkor a legártatlanabb mondat vagy körülmény is kihozhatja a béketűrésből. A másik véglet ritkábban jelentkezik, de előfordul. A beteg teljesen érzelemmentessé válik, nem reagál a körülötte zajló folyamatokra, monoton hangol beszél…

A depresszió tünetei között a legsúlyosabbnak és legveszélyesebbnek a halállal kapcsolatos gondolatok nevezhetők. A beteg gondolkodásában gyakran megjelenik a halál, illetve az öngyilkosság.

A különböző korosztályokat különbözőképpen érinti a depresszió, ezért különösen fontos, hogy a családtagok és a szűk környezet képes legyen felismerni azokat a jeleket, amit a betegség kialakulására és meglétére utalnak.

Szakmai segítséget a szakorvosok vagy az online elérhető lelki-segítő szolgáltatás nyújthat. A depresszió kezelhető! Megfelelő kezelés esetén a betegség súlyosságától függően a páciens néhány hét vagy hónap után visszatérhet régi megszokott életéhez.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin