Hernádi Zsolt,

Volt olyan csúcsvezető, aki több mint egymilliárdot vitt haza tavaly.

Több mint egymilliárd forintot vitt haza tavaly Hernádi Zsolt a Mol élén, közel négyszer annyit, mint 2022-ben. A csúcsvezetői fizetések máshol sokkal szerényebb ütemben nőttek, a Richter és a Magyar Telekom vezérigazgatója egy számjegyű emelést kapott. Csányi Sándor OTP-vezér továbbra is sötét ló – írja cikkében a Világgazdaság.

Jó évük volt a külföldön is aktív legnagyobb magyar tőzsdei cégeknek, a Mol, a Magyar Telekom és a Richter csúcsvezetői ennek megfelelően bőkezű juttatásban részesültek tavaly – derül ki a három hazai társaság éves rendes közgyűlésére benyújtott dokumentumokból.

A Mol vezérének nagyon jól jövedelmező éve volt tavaly

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója több, mint egymilliárd forintot keresett tavaly az olajtársaság élén. Ebből 210,6 millió forintot alapbérként vett fel, amit 776 ezer forintos béren kívüli juttatás egészített ki.

A Mol-vezér juttatási csomagjának nagyobb részét – négyötödét – a teljesítményhez kötött juttatások tették ki, a különböző rövid és hosszú távú ösztönző javadalmazás keretében

összesen 228 157 Mol-részvénnyel honorálták tevékenységét, összesen 775 millió forint értékben.

A Mol igazgatóságának elnökeként további 94 millió forint honorárium is megillette a csúcsvezetőt.

Mindent egybevetve tehát 1081 millió forintot vihetett haza tavaly a Mol vezére.

Hernádi Zsolt 2022-ben még csupán 284,7 millió forintot vihetett haza, egy év alatt tehát csaknem négyszeresére ugrott vállalatvezetői juttatása.

Bőkezű részvénycsomaggal díjazták a Richter vezetőjét is

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatójának juttatási csomagja 9 százalékkal, 287 millió forintra nőtt tavaly. A gyógyszergyártó társaság vezetéséért 64,5 millió forint alapbért és ezt további 21 millió forinttal kiegészítő fix juttatásokat vehetett fel.

A díjazás 70 százalékát a részvényes ösztönzők adták itt is, összesen 201 millió forint értékben.

A gyógyszercég igazgatóságának elnöki tisztjéről idén márciusban távozó Bogsch Erik 2023-ban 84,1 millió forintot vehetett fel a Richtertől, ami 30 százalékkal soványabb összeg az egy évvel korábbinál. Mindez 25 milliós alapfizetésből, 38 milliós részvényjuttatásból, valamint tiszteletdíjból és egyéb kiegészítő juttatásokból állt össze.

A Telekom-vezér is bőségesen gazdagodott tavaly is

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezetője 465,1 millió forinttal gazdagodott munkahelyén, ez 7 százalékos – 31,1 millió forintos – emelkedés 2022-höz képest.

A Telekom vezére 105 milliós alapbére mellett 13,5 millió forint béren kívüli juttatást is kapott, keresetének háromnegyedét azonban az ő esetében is a teljesítményalapú ösztönzők adták. Az utóbbiak összesen 346,6 millió forintot hoztak a konyhára.

Csányi Sándor OTP-vezér, a fekete ló továbbra is

A bankokra vonatkozó eltérő közzétételi kötelezettség miatt azt nem tudni, hogy Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatójaként mennyi pénzt vihetett haza. Annyi bizonyos, hogy

a Mol igazgatóságának független alelnökeként 2023-ban összesen 93,4 millió forintot kapott tiszteletdíj, béren kívüli juttatások, részvény- és készpénzjuttatások formájában. Ez 16,7 millió forinttal bőkezűbb kifizetés a tavalyelőttihez képest.

Forrás: Magyar Nemzet

Címlapkép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója / Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

, , ,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin