Grant Thornton Magyarország

A Grant Thornton tanácsadók több mint 30 éve színesítik a magyar pénzügyi szolgáltatópiacot. 2021. őszén új, 3 hónapos ingyenes oktatóprogrammal indulnak, mivel felismerték ügyfeleik pénzügyi tudatossága a COVID 19 hatására megerősödött, és tudatosabbak lettek abban, hogy váratlan helyzeteket is kezeljenek. Az oktatóprogram lényege, hogy jelenlegi ügyfeleknek havonta új pénzügyi témákat mutatnak be, ezekkel segítve őket a tervezésben, hogy a működéssel összefüggő döntésekhez megfelelő mennyiségű és minőségű információ álljon rendelkezésre.

1. Legyünk tisztában a cégünk értékét meghatározó főbb mutatókkal!

Melyek azok a főbb mutatók, amelyek jó kiindulást jelentenek a cégünk értékének becsléséhez? Mit is jelentenek ezek a fogalmak: normalizált EBITDA, nettó hitelállomány, referencia forgótőke?

Tisztában kell lennünk, hogy a különböző, az értéket meghatározó mutatók mit is takarnak, hogyan számoljuk, és milyen lehetőségeink vannak a vállalatérték maximalizálására. Amikor előkészítünk egy eladást, legyünk felkészülve arra, hogy a vevő (illetve annak tanácsadói) az átvilágítás („due diligence”) során az értéket megalapozó pénzügyi mutatókat minden lehetséges módon vitatni fogják és a vételárat ezen keresztül csökkenteni próbálják. Ezért nagyon fontos, hogy értsük ezeket a mutatókat és ismerjük legalább hozzávetőlegesen a tartalmukat, valamint megfelelő módon kommunikáljuk a vevő felé (a részletes ismeretüket hagyjuk a pénzügyi tanácsadóinkra).

Legegyszerűbb és az üzleti életben leggyakrabban használt értékelési módszer a normalizált EBITDÁ-hoz (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), mint pénzügyi mutatószámhoz kötődik: adott időszak EBITDA értékéből és a megállapított EBITDA-szorzóból számítható a készpénz- és hitelmentes cégérték.

Röviden, a vételárat a következőképp számíthatjuk:

Vételár = Készpénz- és hitelmentes cégérték -/+ Nettó hitelállomány +/- Forgótőke pozíció

2. Tegyük hatékonnyá a controlling rendszerünket!

A vállalkozás működésében az információ forrása a controlling, amely megteremti a tervezés, elszámolás, ellenőrzés és információellátás koordinálásának alapját azzal, hogy a működés adatait megadott szempontok szerint folyamatosan gyűjti, elemzi, feldolgozza és továbbítja. Ezáltal a controlling nélkülözhetetlen információkat szolgáltat a vezetési és irányítási döntéshozatalhoz.

A hatékony controlling rendszer biztosítja:

  • a vállalkozás teljesítményének folyamatos és késedelem nélküli mérését és ellenőrzését,
  • a jövőbeli működést meghatározó intelligens tervezési keretrendszerek kialakítását,
  • a vezetői beszámolói rendszerek működtetésén keresztül a szervezet megfelelő irányítását és rugalmas, aktív alkalmazkodását a működési környezet változásaihoz.

3. Fontos tisztában lennünk eszközeink értékével!

Minden cég életében előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor a tulajdonosnak vagy a managementnek fontos tisztában lennie a vállalat-, a márkanév-, a vevői kör-, a cég tulajdonában lévő ingatlanok, vagy esetleg a gépek és berendezéseik értékével. Mindezen vagyontárgyak értéke, különböző céloknak megfelelően, (hitelfedezeti-, számviteli-, vagyonbiztosítási-, adás-vételi és/vagy saját felhasználású) szakértők által készített értékbecslésekkel könnyen megállapíthatók.

Hitelfelvétel esetén, vagy amennyiben szeretné tárgyi eszközeit piaci értéken kimutatni a mérlegben, hogy a saját tőke értékéről hitelesen tájékoztassa a tulajdonost vagy a hitelező bankot, illetve ha nem szeretné alul- vagy túlbiztosítani vagyonát egy káresemény kapcsán, akkor célszerű felkeresni egy szakértő céget, aki az adott feltételek mellett el tudja készíteni az értékbecslést.

Ilyen, és ehhez hasonló esetekben keresse bizalommal a Grant Thornton Valuation csapatát, akik több mint 30 éves magyarországi vagyonértékelői tapasztalattal állnak ügyfeleik rendelkezésére. 2021-ben összesen 17 kereskedelmi bank fogadja el ingatlan típusú hitelfedezeti értékeléseiket, ezen kívül gépek, berendezések és egyéb vagyontárgyak értékelését is vállalják.

Az általuk készített vagyonértékelések könnyen átkonvertálhatóak a banki hitelfedezeti, vagy számviteli valós piaci értékről, a vagyonbiztosítások megkötéséhez szükséges pótlási vagy újraelőállítási értékké, így egy értékelési megbízással költséghatékonyan akár 3 célkitűzést is megvalósíthat. Mindemellett csökkentheti biztosítási díját, vagy egy kár esetén az elszenvedett veszteséget az alulbiztosítottság miatt.

+1 – Előzzük meg az esetleges eltereléses csalásokat!

Bár a banki utalások elterelése, mint csalási forma nem egészen új találmány a kiberbűnözés területén, nagy teret mégis az elmúlt időszak megváltozott körülményei között nyert. Az FBI szerint ma már a zsarolóvírusok mellett a legjelentősebb anyagi kárt okozó bűncselekmények között tartható számon.

A banki elterelés során a kiberbűnözők az adott cég pénzügyekkel foglalkozó alkalmazottját veszik rá arra, hogy az összeget utalja át vagy fizesse ki részükre, természetesen úgy, hogy az illetőnek fogalma sincsen arról, hogy nem felsővezetői utasításra vagy egy beszállító kérésére cselekszik, és éppen megtévesztés áldozata. Mire a csalásra fény derül, az összegnek is nyoma vész az internet bugyraiban a nemzetközi pénzmosórendszereknek köszönhetően, így az elveszett pénz visszaszerzése gyakorlatilag lehetetlen, de legalábbis rendkívül nehézkes.

„Nálunk minden szabályos, minket ez nem érinthet…”

Az eltereléses csalások már a COVID-19 előtt is jelen voltak, de azzal, hogy a vállalatok nagy része szabályozott környezetéből az alkalmazottak otthonaiba költözött, a kockázat jelentősen megnövekedett. Hiába jól szabályozottak egy cég pénzügyi folyamatai és rendszeresek a vizsgálatok, a megváltozott helyzet okozta bizonytalanságot a kiberbűnözők vagy akár a belső elkövetők sikeresen kihasználhatják, tökéletesen megtéveszthetik a vállalat dolgozóit.

Az eltereléses csalások kivizsgálása során szerzett tapasztalatokat összegezve készítettünk egy átfogó megelőzési, ellenőrzési tervet, amelyben különös figyelmet fordítunk a pénzügyi folyamatok – utalás, szállítói kapcsolatok – sérülékenységére.

A Grant Thornton Hungary szakemberei személyes odafigyeléssel segítik a legfontosabb pontokat áttekinteni, hogy gördülékenyen tudjuk kezelni vállalati pénzügyeinket.” – mondta Szarka Gábor, a Grant Thornton partnere, aki rávilágított arra is, hogy milyen pontokra kell feltétlenül odafigyelni a vállalati pénzügyek rendezésénél.

Kérdezze a szakértőt : Szarka Gábor

https://www.grantthornton.hu/szakertoink

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin