ingatlan ház hitel jelzáloghitel térkép

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA).

Az MBA honlapjára felkerült adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti 6,87 százalékról 7,06 százalékra, december eleje óta a legmagasabbra emelkedett a múlt héten.

A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata október végén 2000 szeptembere óta, több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 10,6 százalékkal csökkent az előző heti 2,3 százalékos zsugorodást követően.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 11,0 százalékkal csökkent a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 0,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten.

A jelzáloghitelek kamata a múlt héten ismét 7 százalék fölé emelkedett, miután a vártnál magasabb januári infláció híre eloszlatta a rövid távú kamatcsökkentéshez fűzött reményeket. A potenciális lakásvásárlók meglehetősen érzékenyek ezekre a változásokra, mivel az emelkedő kamatok és a magasabb lakásárak növelik a megfizethetőségi akadályokat a szűk lakáspiaci kínálat közepette – nyilatkozta Mike Fratantoni, az MBA vezető közgazdásza.

MTI

Fotó: Brian Penny / Pixabay

, ,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin