autó műanyag

Újrahasznosított műanyag alapú, elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol, a 177,7 millió forintos projekt a GINOP Plusz program keretében 91,1 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A közlemény szerint az autóiparban a műanyagok illóanyagtartalma és a termékek szagtulajdonságai nagyon érzékeny paraméterek, amelyek szigorúan szabályozottak.

A Mol a Tiszaújvárosban megvalósuló fejlesztés során vizsgálja egyebek mellett a natúr műanyag gyártási technológiáit, a technológiai paraméterek módosítását, a felhasznált komponensek, adalékanyagok összetételének finomhangolását, illetve a gyártást követő, az illóanyag csökkentésére alkalmas technológiák hatását. A cél új, alacsony emissziójú és szagú natúr, kompaundált, valamint visszadolgozott hulladékot tartalmazó műanyagtermékek kifejlesztése.

Az alapanyagból a többi között autókba műszerfal vagy szellőző berendezés készülhet – ismertették.

A kutatás-fejlesztési projekt jól illeszkedik a Mol stratégiai céljaihoz, mivel egyik célja az újrahasznosított műanyagtermékek illóanyag-kibocsátásának csökkentése és „szagtulajdonságainak javítása”, így előmozdítva a körforgásos gazdaság megvalósulását.

Ha a termékek fejlesztése sikeres lesz, a Mol európai szinten is jelentős piaci előnyre tehet szert, az ágazatvezető vállalatok termékeivel sikeresen felveheti a versenyt – közölték.

MTI

Fotó: Pixabay

, ,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin