röplabda

A magyarok szeretik a sportot ez nem kérdés, nagyon kevés olyan magyar ember van, akinek nincs valami kötődésre valamelyik népszerűbb magyar sporthoz.

Az online kaszinó és sport is népszerű, de a magyarok űzik is a sportokat

Régiónként, de országonként is elég egyértelműen megállapíthatóak a legnépszerűbb sportok a világon. Így míg például Magyarországon a krikett vagy a baseball egyáltalán nem számít népszerűnek, addig például Indiában a krikett messze a legnépszerűbb sportág, és az Egyesült Államokban a baseball ott van a legnézettebb sportágak között.

Magyarország vonatkozásában sem annyira nehéz meghatározni a legnépszerűbb sportokat, bár tegyük hozzá, hogy elég sok olyan új hatás van, ami jelentősen megváltoztatta a népszerű sportok listáját. Ugyanígy, korábban a szerencsejátékok világában más tevékenység volt a legnépszerűbb, ma viszont már egy legális online kaszinó oldalára is sok ezer magyar látogat el nap mint nap.

Az biztos, hogy a magyarok szeretnek sportolni, frissebb adatok azt mutatják, hogy a magyarok 60%-a végez valamilyen sporttevékenységet rendszeresen. Az esetek többségében ez természetesen valamilyen konditermi tevékenység, futás, séta vagy esetleg valamiféle egyszerű labdajáték a családdal. És akkor még nem is beszéltünk az e-sportokról, amelyeknek a megítélése igen érdekes – hiszen a nevük azt mutatja, hogy sportok és fizikailag is nagyon igénybeveszik a játékosok szervezetét, sokan mégsem gondolnak rájuk úgy, mint valódi sportokra. Az azonban tény, hogy a magyarok szeretik a sportot, ahogy fentebb már bele is kezdtünk ennek taglalásába.

A legnépszerűbb sportágak Magyarországon

Azon nincs mit csodálkozni, hogy a népszerű sportok listáját a labdarúgás vezeti. A foci már évtizedek óta nagyon népszerűnek számít és bár ez a népszerűség csökkenni látszik az elmúlt években, azért még mindig sokkal népszerűbb más sportoknál. Ebben azért a magyarok eléggé hasonlítanak a legtöbb európai országhoz, hiszen a labdarúgás a világon is az egyik legnépszerűbb sportág. Egy online kaszinó és sport felület kínálatában is látszik, hogy a legtöbb embert a focimeccsek érdeklik. Egy legális online kaszinó ennek megfelelően ma már kínál számtalan olyan játékot, amelyek sportokra emlékeztetnek. Hiszen vannak komoly nyereményt ígérő focis slotjátékok, tudunk élő osztós asztaloknál is sporttematikus játékokkal játszani és egy nagyon népszerű sportesemény esetén vannak még specifikus kaszinós akciók is. Gondoljunk bele, úgy tudunk sportokkal szórakozni, hogy közben jelentős összegeket nyerhetünk is valamelyik jackpotos játékon.

úszás

Ma már minden sportot élőben nézhetünk szerte a világból. Viszont a népszerűségi lista második helyén Magyarországon a vízisportok állnak, amivel eléggé egyediek vagyunk a világon. Főleg, hogy a vízi sportok között a vízilabda számít a legnépszerűbbnek, annak ellenére, hogy egyébként ezt a sportot nem Magyarországon találták ki és Magyarországnak nincs is tengerpartja sem. Ez mondjuk főleg annak köszönhető, hogy a vízisportokban megdöbbentően nagy sikereket arattak már a magyarok, gondoljuk a sok vízilabda világbajnoki címre, olimpiai bajnokságra és EB-győzelemre. Vagy az olyan nagy úszócsillagokra, mint Milák Kristóf vagy éppen Hosszú Katinka.

Az e-sportoknak is talán az adná meg a nagy lökést, ha rendszeresen jönnének a nagyobb eredmények a magyar e-sportolóktól. Ez még odébb van talán, de a magyarok szeretik a sportot nagyon, mert a népszerűségét tekintve a vízisportok mögött álló kosárlabda hazai meccsein is rengetegen szoktak lenni minden héten. Mert bizony a kosárlabda a harmadik legnépszerűbb sport, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy az amerikai profi bajnokság meccsei is elérhető közelségbe kerültek minden magyar számára.

A világon sokan nem értenék, de Magyarországon a népszerű sportok közé tartozik a kézilabda is, amelynek csúcsmeccseit több tízezren követik a helyszínen hazánkban is. És nézzük csak meg, a világ más részein hol népszerű még ennyire a kézilabda? Mondhatjuk, hogy a kézilabda tipikus európai sport, hiszen vannak ugyan a világ más részein is jó csapatok, mint mondjuk a brazilok vagy a koreaiak, azért általánosságban az európai válogatottak uralják a megmérettetéseket. Meglepő módon abban is különbséget lehet tenni Magyarországon, hogy egy sportágot űzni űznek sokan vagy nézni néznek és követnek sokan.

Mert az amerikai foci kifejezetten egy olyan sportág, amelynek komoly követői háttere van hazánkban, sokan nézik a meccseket, de azért még maga a játék gyerekcipőben jár – pár éve adták át az első hazai amerikai foci stadiont. Bármelyik online kaszinó és sport szerencsejáték oldal kínálatában az amerikai foci a legnépszerűbb események közé tartozik, főleg azért is, mert egyébként nem végtelen hosszú ideig tart egy bajnoki szezon, mint a közel 200 meccses baseball bajnokság vagy egy európai topliga. A népszerűségi listán még a kosárlabda és a kézilabda mellett ott vannak az olyan sportok is, mint a

  • Vívás
  • Diszkoszvetés
  • Kalapácsvetés
  • vagy a birkózás.

Ezekben általában mindig ott vannak a magyar versenyzők a világ élvonalában vagy közvetlenül mögötte és az utánpótlással sincsenek akkora gondok, mint más sportoknál.

Mert szakértőnk, Sultés Szilvia szerint a népszerűséget nem csak abban lehet lemérni, hogy mennyien mennek ki egy csapat vagy versenyző meccseire, hanem abban is, hogy mennyien vannak az aktuális sportág utánpótlásában. És ez egyébként össze is függ azzal, hogy mennyire marad népszerű a sport, hiszen minél több gyermek űzi a sportot, annál nagyobb az esély, hogy jobbak lesznek az eredmények, ami újabb érdeklődést generál és így tovább.

De ahogy a bevezetőben is említettük, Magyarországon nagyon népszerű a rekreációs jellegű sportolás, azaz amikor az emberek elmennek futni egyet vagy éppenséggel egy konditeremben vagy táncteremben mozognak. Ezt ritkán szokták felírni a listákra, de ha körülnézünk környezetünkben, akkor megállapíthatjuk, hogy nagyon sok olyan ismerősünk van – vagy akár mi magunk is olyanok vagyunk -, aki nem mulaszt el egyetlen napot sem úgy, hogy ne mozogna valamicskét.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin