napelem rendszer

A napelem rendszerek megtérülési idejének kiszámítása, egy igen összetett feladat. Nagyon sok olyan változó van, amit figyelembe kell vennünk. Ilyen a napelem panel típusa, a tető tájolása, az áramfelhasználás módja, stb. Egy jó telepítéssel és tervezéssel foglalkozó cég néhány kérdést tesz csak fel, megtekinti a villanyszámlát és máris meg tudja mondani, hogy várhatóan mikorra fog megtérülni a beruházás.

A napelem rendszer főbb elemei

A napelem panel a nap energiáját képes átalakítani feszültséggé. Minden esetben a fogyasztási igények határozzák majd meg azt, hogy melyik panelt érdemes választani. Olyan céget érdemes felkérni a tervezési feladatra, akik TIER-1-es termékeket ajánlanak, hiszen ezek azok a termékek, amelyek biztosan segítenek a beruházás megtérülésében. Ilyen lehet például a Trina, az AEG, vagy éppen a Sharp. Az ST Solar erre külön kitér a weboldalán.

Az inverter kiválasztása a következő fontos feladat, hiszen ez a készülék felel azért, hogy a panelek által megtermelt energiát váltóárammá alakítsa át. Szintén az inverter felel azért, hogy a panelek megfelelően működjenek, és a rendszer működéséről időről-időre jelentéseket kaphassunk. A panelek számát nagyon jól fel kell mérni, mert azok száma határozza majd meg, hogy mekkora invertert kell választani. Amennyiben a tervezés nem pontos, és nem kínál a későbbiekben lehetőséget a bővítésre, akkor nem biztos, hogy a legjobb döntést hozhatjuk meg. Inverterek közül az SMA, a Solplanet, A SolarEdge vagy a Fronius termékei közül érdemes választani.

Mikor térülhet meg a beruházás?

Pontosan át kell gondolni az igényeket. El kell dönteni, hogy szigetüzemű, vagy a hálózatra kapcsolat napelemes rendszer az, amely nekünk ideális lehet megtérülés szempontjából.

A hálózatra kapcsolt rendszer a megtermelt energiát eljuttatja az áramszolgáltatónak, és ehhez nem lesz szükség töltésvezérlőre. Az inverter elhelyezése ebben az esetben nagyon fontos. A hálózatban lévő energiát korlátlanul lehet majd használni, és akkor sem lesz gond, ha kevesebb áramot termel a rendszer. Itt körülbelül 10-15 éves megtérüléssel lehet számolni.

A szigetüzemű rendszer teljesen függetlenít a szolgáltatótól, hiszen a megtermelt energiát akkumulátorokban fogja eltárolni, amelyeket bármikor fel lehet használni. Be kell szerezni egy töltésvezérlőt is, amely az akkumulátorok energiaszintjét szabályozza. Mivel akkumulátorokra lesz szükség, ezért ezeknek megfelelő helyet kell biztosítani, így kisebb területen ez a rendszer sajnos nem üzemelhető be. Csak annyi energiát lehet felhasználni, amennyit a saját rendszerünk megtermel. Télen számolni kell azzal is, hogy nem fog annyi energiát termelni, mint a nyári időszakban, így erre az időtartamra is biztosítani kell valahogy az energiaellátást. Ezek a rendszerek sokkal hosszabb idő alatt térülnek meg és költségesebbek is, tekintve, hogy a kiépítéshez sokkal több berendezésre lesz szükség.

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin