pr cikk

Egy lenyűgöző PR cikk elkészítése minden méretű vállalkozás számára kulcsfontosságú készség kell, hogy legyen. A PR cikkek célja, hogy pozitív képet alakítsanak ki egy vállalatról, termékről vagy szolgáltatásról, és elősegítsék a márka ismertségét és népszerűségét. Egy jól megírt PR cikk nem csupán informálja az olvasót, hanem érzelmi kapcsolatot is teremt vele, és ösztönzi a kívánt cselekvésre. Egy PR cikk megírása tehát komplex feladat.  Nem véletlen, hogy sok cég inkább kiszervezi a PR cikk írást egy ügynökségnek.

Azonban, ha magunk szeretnénk írni egy PR cikket, akkor érdemes követnünk az alábbi hasznos tanácsokat annak érdekében, hogy a cikkel valóban elérjük a célunk.

 1. Cél meghatározása

Mielőtt belekezdenénk a cikk írásába, fontos meghatározni, hogy mi a célunk. Miért írjuk a cikket? Kinek szól? Mit szeretnénk elérni vele? Például:

 • Új termék bevezetése a piacra
 • Márka ismertségének növelése
 • Egy esemény promotálása
 • A vállalat jó hírnevének erősítése
 1. Célközönség ismerete

Ismernünk kell a célközönségünket, hogy a megfelelő stílusban és hangnemben tudjunk kommunikálni velük. Fiatalabb közönség számára például használhatunk lazább, barátságosabb stílust, míg egy üzleti célú cikk esetében formálisabb hangnemet érdemes alkalmazni.

 1. Figyelemfelkeltő cím

A cím az első, amit az olvasók meglátnak, így kulcsfontosságú, hogy figyelemfelkeltő és releváns legyen. Példák:

 • „Forradalmi újítás a fenntartható energiamegoldások piacán: Bemutatkozik az X modell napelemrendszer”
 1. Erős bevezetés

Az első bekezdésben fontos, hogy megragadjuk az olvasók figyelmét, és felvázoljuk a cikk fő üzenetét. Például: „A Z vállalat legújabb kutatása kimutatta, hogy a fenntartható energiamegoldások iránti kereslet 2023-ban 50%-kal nőtt. A vállalat új, innovatív megoldásaival most még könnyebben csatlakozhatunk a zöld forradalomhoz.”

 1. Érthető és tömör üzenet

A PR cikk legyen jól strukturált, érthető és lényegre törő. Kerüljük a túl bonyolult kifejezéseket és a hosszú, terjengős mondatokat. Egy egyszerű, világos üzenet sokkal hatékonyabb és hamarabb célt ér.

 1. Hitelesség és bizonyítékok

Fontos, hogy a cikk hiteles legyen. Használjunk statisztikákat, idézzünk szakértőket, és mutassunk be valódi példákat. Például: „A legfrissebb felmérések szerint az X termék használata 30%-kal csökkenti az energiafogyasztást, ami évente átlagosan Y megtakarítást jelent a háztartások számára.”

 1. Olvasók bevonása

Tegyük interaktívvá a cikket, ösztönözzük az olvasókat a részvételre. Kérjünk visszajelzést, tegyünk fel kérdéseket, vagy javasoljunk cselekvési lehetőségeket: „Ön mit gondol az új termékünkről? Írja meg véleményét a kommentekben, és vásárlás esetén a teljes napelemrendszer összeállítását ingyen biztosítjuk!

 1. Erős zárás és felhívás a cselekvésre

A cikk végén mindig legyen egy egyértelmű felhívás a cselekvésre (CTA). Például: „Ne hagyja ki a lehetőséget, az X terméket most 20% kedvezménnyel megvásárolhatja! Látogasson el weboldalunkra, és rendeljen még ma!”

Ha követjük a fenti lépéseket, akkor nagyobb eséllyel írhatunk eredményes PR cikket. Fontos, hogy világosan kommunikáljunk, hiteles információkat használjunk, és mindig tartsuk szem előtt a célközönség igényeit és érdeklődését. Így biztosíthatjuk, hogy cikkünk nem csak figyelemfelkeltő, hanem hatékony is lesz.
Fotó: Pexels

 

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin