Hamarosan lehet pályázni az elektromos autókra, azonban idén a cégek és vállalkozások nem, hanem csak magánszemélyek, és magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezetek és felsőoktatási intézmények indulhatnak.

Már olvashatók az elektromos autók támogatásával kapcsolatos feltételek részletei, a benyújtásra azonban csak szűk egy hónap áll rendelkezésre (2021. 06. 14-től, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig). A programban résztvevő autókereskedésekben már most is fokozott érdeklődés tapasztalható. Fontos változás, hogy az idei évben sem cégek, sem vállalkozások nem indulhatnak.

A pályázati határidő mellett a kedvezményes autóvásárlással kapcsolatban több tudnivalóra hívják fel a figyelmet, amellyel mindenképp érdemes tisztában lenni. Elektromos autót kizárólag, a regisztrált kereskedők listáján szereplő kereskedésektől vásárolhatjuk meg. Viszont az kedvező, hogy tesztautó vásárlására is lehetőség nyílik.

A korábbi évektől eltérően – okulva tapasztalatokból-, a vásárlói rohamok elkerülése érdekében szakaszos pályázásra lesz lehetőség. Ennek ellenére érdemes komoly vásárlási szándék esetében időben kiválasztani az áhított típust, és felkeresni az autókereskedőt. A tavalyi évben sem volt kevés a rendelkezésre álló forrás, de a 3 milliárdos keret igen rövid idő alatt elfogyott. Az első ütem június 14-július 2-ig tart, a 2. szakasz augusztus 9. és 27.-e között, a harmadik pedig október 11.-től a következő év június elsejéig tart.

További fontos változás a sávos támogatási rendszer módosulása, amely révén kibővül az igénybe vevők köre is, így például az 1 és 12 millió forintos autóbeszerzési ár mellett akár 2,5 millió forintos támogatásban is részesülhetnek a vásárlók.

A támogatási kérelem benyújtásának napja előtt, tehát május 17-e előtt rendelt autókkal nem lehet pályázni, ugyanakkor nem lehet későbbi sem a pályázat benyújtásának a pillanatától. Érdemes időben véglegesíteni az ügyfélkapunkat is, mivel a pályázati adatlap hitelesítéséhez és beküldéséhez az ideiglenes ügyfélkapus regisztráció nem elegendő, hiszen annak lejáratával megszűnik a lehetőség a pályázati felülethez való hozzáféréshez.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin