autópályamatrica

Akár szabadidős, akár üzleti célból utazik négykeréken, nagyon nem mindegy, milyen útvonalon, milyen költségen és mennyi idő alatt teszi meg a távot. Az autopalyamatrica.hu ingyenes tervezője pár kattintással kikalkulálja az optimális irányt, és az annak megtételéhez szükséges úthasználati jogosultságot.

Amikor olyan városba készül, ahol esetleg eddig még nem járt, a klasszikus papírtérkép helyett Ön is már biztosan a GPS-hez nyúl. Előfordul azonban, hogy egy-egy navigációs applikáció adatbázisát csak ritkán frissítik, így olykor szó szerint tévútra viszi az embert a kütyü. Hogy Ön ezt, illetve az ilyen helyzettel járó bosszúságokat elkerülje, érdemes indulás előtt az autopalyamatrica.hu naprakész térképes tervezőjében ellenőrizni az útirányt. Az autómatrica tervező használata pofonegyszerű, sőt, a szükséges e-matricákat is azonnal megvásárolhatja a felületen.

Ismeretlen utakon

Mindenki más stílusban vezet, máshogy készül a vezetésre. Ha nem gyakran használt útvonalon közlekedünk, jellemzően többféle szempontot is mérlegelünk, hogy a legmegfelelőbb irányt válasszuk ki. Vannak, akik inkább mennek egy hosszabb úton, ha azon ismerős szakaszok is vannak, mások pedig a navigációra bízzák magukat. Azok, akik mindenképpen ingyenes utakat használnak, gyakran kétszer annyi idő alatt érnek célba, mint az autópályát (is) használó tárdaik.

Megyei matrica térkép

A megyei autómatrica tervező térkép amellett, hogy egy-egy különleges út matrica költségét megtervezheti vele, arra is kiváló megoldás, hogy az év során használt gyakori útvonalak megadása alapján javasolja a megvásárolandó matricákat. Az ügyes felület ezen felül kiszámolja, hogy inkább az éves matricát éri meg megvásárolni vagy inkább több megyei matricát – azaz képes összehasonlítani az árakat.

A térképes tervező mindig naprakész: az adatbázisa folyamatosan frissül, idén már természetesen a 2023-ban aktuális, új, díjköteles utakat is figyelembe veszi a kalkuláció során.

autópálya-matrica

Fizetős autópályák és autóutak

2022. január 1-től a 62/2021. (XII. 22.) ITM rendelet alapján az e-matrica rendszerben két útszakasz válik díjkötelessé. Ezek a következők:

 • az M30-as új szakasza, a Miskolc és Tornyosnémeti közötti gyorsforgalmi út, valamint

 • az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

Magyarország ingyenes útszakaszai

Magyarországon a 2022. február 18-tól a hatályos rendelet szerint az alábbi utak használatáért egy forintot sem kell fizetnünk, miközben a jó aszfaltminőséget, a gyors haladást, gyakran a többsávos közlekedéskényelmét élvezzük:

 • M0: az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz, az M4-es autóút és az M3-as autópálya közötti szakasz, valamint a Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz),

 • M30: Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakasz;

 • az M31-es autópálya;

 • M4: Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;

 • az M44-es autóút;

 • M60: Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;

 • az M8-as autópálya;

 • az M80-as autóút;

 • M9: 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza, az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin