BME egyetemei képzések

Idén még a tavalyi évnél is kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba, ugyanakkor a nagyjából 120 ezer jelentkező fele a BME valamelyik képzését választotta első helyen. A BME-n szerzett diploma továbbra is nagy érték a munkaerőpiacon, különösen az informatikus és műszaki területen végzettek számára könnyű elhelyezkedni, magas fizetés és izgalmas karrierlehetőségek várják őket szerte a világon. Jelenleg 26 alapszakra, illetve 39 mesterszakra lehet jelentkezni, és a képzések nagy számban angol nyelven is elérhetők.

2024-ben megújultak a felvételi szabályok

2024-es év nagy változásokat hozott a felvételi rendszerében, az új rendszerben az adott intézmény határozza meg a felvételi követelményeket, és előírásokat, valamint új pontszámítási szabályok léptek életbe. A szeptemberben induló képzésekre már lezárult a jelentkezés, az általános felvételi eljárásban február 15-ig lehetett a felvi.hu felületén jelentkezni.

Többen jelentkeztek műszaki, informatikai és természettudományos területekre

Már tudható, hogy idén még a tavalyi esztendőnél is kevesebben jelentkeztek valamilyen felsőfokú képzésre (120 990 fő). Pozitívum, hogy az elmúlt évek olyan „slágerszakjai” mellett, mint a gazdálkodási és menedzsment szak, a mérnökinformatikus szak, a marketing, a pszichológia, és a kereskedelem mellett idén nagyobb volt a jelentkezés a műszaki, informatikai és természettudományos területek szakjaira is. A BME töretlen népszerűségét mutatja, hogy a jelentkezők fele első helyen jelölte meg, és több mint 11 670 fő valamelyik képzését jelölte meg a felvételi sorrendben.

BME mesterképzések

Továbbra is felkapottak a BME mesterképzései

A felvételi kapcsán jobbára az alapképzés kerül a figyelem középpontjába, igaz a mesterképzés messze nem érint olyan sok jelentkezőt. A nappali mesterképzésre idén a legtöbben az ELTE, második helyen a BME, harmadik helyen pedig a Corvinus valamelyik szakára jelentkeztek. Viszont a műszaki mesterképzésre jelentkezők 59 százaléka a BME-t jelölte meg: különösen népszerűek az Építészmérnöki Karon, a Gépészmérnöki Karon, valamint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon elérhető mesterképzések.

Mit kell tudni a mesterképzésről?

A mesterképzés (MSc/MA) mélyebb, és speciális elméleti ismereteket nyújt egy adott szakterületen. A képzésben való részvétel feltétele, hogy rendelkezni kell legalább egy felsőfokú végzettséggel, illetve folyamatban lévő alapszakos tanulmányok esetén a sikeres záróvizsgát követően kell az E-felvételi rendszerbe az oklevelet feltölteni. A belépés előzményeként elsősorban az adott BSc alapszak elfogadott, de nem csak az elvégzett alapképzéshez kapcsolódó mesterképzésben lehet tovább haladni, van lehetőség szakváltásra is. A tanulmányok ideje általában 4 félév, és a szemeszterek ősszel, vagy tavasszal indulnak.

Miért jó választás a BME?

Amíg 2020-ban 25 alapszak, és 38 mesterszak közül lehetett választani, addig a kínálat évről évre folyamatosan bővül, így 2024-ben már 26 alapszak, illetve 39 mesterszak választható. Az alapképzési programok közül 8, míg a mesterszakok közül 19 érhető el angol nyelven. Évek óta jellemző, hogy az alapképzést befejezettek többsége a tanulmányait tovább folytatja mesterképzésen – az egyetem falain belül. Például a Villamosmérnöki és Informatikai Karon öt féle mesterszak található, amelyek közül a mérnökinformatikus MSc és a villamosmérnök MSc szak a BSc képzések folytatása. Vagy a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar vegyészmérnök MSc képzése, amely a BSc vegyészmérnök képzésre támaszkodik. Vonzó az egyetem angol nyelvű Matematika MSc képzése is, hiszen a kurzusok nemzetközileg elismert tudósok részvételével zajlanak.

BME építészmérnöki képzés

A műegyetemi diplomások nagyon keresettek a munkaerőpiacon

A frissen végzettek minden területen nem csak magasabb jövedelemmel lépnek be a munka világába, de könnyen és gyorsan tudnak elhelyezkedni. Érdekesség, hogy az alapképzés után a végzett diákok 50 százaléka a mesterképzésben folytatta tovább a tanulmányait, és közülük sokan már a képzésük utolsó hónapjaiban állásban álltak. De akik csak a diplomaszerzés után fogtak bele az álláskeresésbe, számukra sem tartott általában egy hónapnál hosszabb ideig, amely rendkívül kedvező tény.

Fotók forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin