demencia öregség archeimer
Az alkalmazásalapú kognitív tesztek alkalmasnak bizonyultak a frontotemporális demencia kimutatására egy friss tanulmány szerint.

Egy új okostelefonos alkalmazás segíthet a korai demencia egyik vezető okának felismerésében azoknál az embereknél, akiknél magas a kialakulásának kockázata – derül ki a The Guardian cikkéből.

A frontotemporális demencia olyan neurológiai rendellenesség, amely során az agynak azon része zsugorodik, amely a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért felelős. A betegségre jellemző az intellektuális képességek romlása, a személyiség megváltozása, a viselkedés- és hangulatzavarok. A páciensek elveszthetik nyelvi képességeiket is.

A legfrissebb kutatások szerint az okostelefon-alkalmazáson keresztül végzett kognitív tesztek legalább olyan eséllyel ismerhetik fel a frontotemporális demencia korai jeleit a betegségre genetikai hajlammal rendelkező embereknél, mint a klinikákon végzett orvosi értékelések.

„A legtöbb frontotemporális demenciában szenvedő beteget viszonylag későn diagnosztizálják, mert fiatalok és a tüneteiket tévesen pszichiátriai rendellenességeknek hiszik” 

 nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Adam Boxer professzor a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemről.

Az okostelefonok már most hasznos eszközei az Alzheimer-, Parkinson- és a Huntington-kór diagnosztizálásának, éppen ezért a frontotemporális demencia felismerésében a felhasználási lehetőségek vizsgálatára Adam Boxer és kollégái az amerikai Datacubed Health szoftvercéggel együttműködve olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely képes rögzíteni az emberek beszédét, miközben a felhasználó több kognitív tesztet végez el, mellyel jól felmérhetők a végrehajtó funkcióik.

„A járást, az egyensúlyt és a lassú mozgást, valamint a nyelv különböző aspektusait vizsgáló teszteket is létrehoztunk”

– emelte ki Adam Staffaroni, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem klinikai neuropszichológusa, a tanulmány másik szerzője.

Az alkalmazást eddig 360 olyan felnőttön tesztelték, akiknél magas volt a frontotemporális demencia kialakulásának genetikai kockázata, köztük olyanokon is, akiknél még nem jelentkeztek az egyértelmű tünetek.

A JAMA Network Open című szaklapban közzétett kutatás megállapította, hogy az alkalmazás pontosan felismeri a demenciát, sőt, állítólag még hamarabb mutatja ki a betegséget annak legkorábbi szakaszában, mint a klinikákon általában elvégzett standard neuropszichológiai tesztek.

Bár egyelőre nincsenek tervek arra vonatkozóan, hogy az alkalmazást a nyilvánosság számára is elérhetővé tegyék, Staffaroni szerint kiemelkedő szerepe lehetne a betegséggel kapcsolatos kutatásokban, hiszen eddig a fő akadályt az jelentette, hogy nem volt olyan statisztika, amely megfelelő adatokat szolgáltatott volna a kezelés hatásairól a betegség korai szakaszában.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Pixabay

, , , ,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin