bázel látnivalók

Bázel/Basel jó választás, hiszen fő látnivalói egy rövid hétvégén felfedezhetők. A Rajna parti Bázel óvárosa sétálva, de akár hajózva is felfedezhető. A programba feltétlenül iktassunk be egy csokoládé és fondü kóstolót is, de érdemes egy tradicionális sörfőzdét is felkeresni. Bázel a repülőtérről is könnyen megközelíthető, hiszen a városközpontjától csak 5 kilométer távolságra található a francia-német-svájci hármashatár közvetlen szomszédságában.

Bázel rendkívül gazdag kulturális látványosságokban, belvárosa jórészt autómentes övezet. A sokrétűségét jelzi, hogy 40 múzeummal rendelkezik, amelyek közül jó párnak már maga az épülete is felbecsülhetetlen érték. Hat hídja van, amelyek a Rajna felett ívelnek át, a bal parton található az óvárosa és a főbb látnivalók.

Bázel óváros

Bázel 1501-ben csatlakozott a Svájci Államszövetséghez, és egyeteme a 16. században a humanizmus központjának számított. Bázel világhírű az órákról és az ékszerkészítésről a világ egyik legrangosabb óra-ékszer kiállításának a Baselword-nek az otthona.

Bázel legszebb látnivalói

Óváros

Bázel óvárosa (Altstadt) a Rajna és a Spalentor régi városkapuja között terül el, méretét tekintve nem nagy, viszont igen hangulatos. Macskaköves utcáiban középkori templomok, szökőkutak és gyönyörűen karbantartott épületek találhatók, amely sétálva is felfedezhető. A Theaterplatz szökőkútja játékos és ötletes konstrukció, amely télen különleges jégszobrokat formáz. A Marktplatzt az óváros szíve, amelynek legszebb épülete a vörösre festett Rathaus. A Városháza színes homlokzata, árkádos épülete késő burgundi stílusú, és az 1510-es évekből származik. Fő éke az óratorony, amely 1545-ből származó mechanikai ábrák díszítenek, valamint az udvara, ahol restaurált falfestmények láthatók a 1600-as évekből. A Marktplatztól nem messze található a régi kézművesek utcája.

Basel Rathaus

Az óváros szélén áll a Spalentor, amely 1370-ből származik. Szomszédságában több nevezetesség találhatója, a híres 15. századi Szent Péter templom, valamint az egyetem, amelynek botanikus kertje a világ legrégebbi alapítású botanikus kertje.

Basler Münster

A Münsterhügel legmagasabb pontján áll a Basler Münster, amely Bázel városképében meghatározó jelentőséggel bír, egyben a legszebb katedrálisa. Tornyaival és színes tetőcserepeivel jól látható. A tágas terén a Münsterplatzon korábban egy római erőd volt. A környék igen kedvelt a turisták körében, és bámulatos kilátást nyújt a városra.

Basler Münster

Papírgyár Múzeum

A régi papírmalom a középkori csatornán található működő vízikerékkel, és papírgyárral. Ma múzeumként működik, amely beavat a papírgyártás történetébe  és a kézzel készített papír előállításának titkaiba, valamint a nyomdászat fejlődését kíséri nyomon. A múzeumban papírgyártó workshopba lehet bekapcsolódni.

Haus zum Kirschgarten

Az egykori gazdag kereskedő háza egyik legszebb korai klasszikus stílusú épület Bázelben, a 16. században a selyemszalag gyártó család otthona és irodája volt. Ma múzeumként működik, 25 berendezett szobája van, ahol porcelángyűjtemény és óragyűjtemény, valamint híres bázeli ezüst eszközök tekinthetők meg.

Egyéb programok Bázelben

Bázelt nem csak sétálva, hanem hajókirándulással is felfedezhetjük, a városban számos hajóutat szerveznek. Hajózva egészen más perspektívából ismerhető meg a város, de akár a közeli elegáns Solothurn is megcsodálható.

Bázel Rajna kirándulás

Bázelben számtalan helyi sörfőzde található, amelyek Basler sör készítés titkaiba nyújtanak bepillantást és kóstolást is tartalmaznak.

A kihagyhatatlan programok közé tartozik a híres svájci étel a fondü és a csokoládé felfedezése. A városban számos városnéző túrával egybekötött csokoládé workshopot, kóstolót is találhatunk.

Bázelben rengeteg múzeum található, a leglátogatottabbak a papírgyári Múzeum, a Játékmúzeum, a Régiségek Múzeuma és a Ludwig Gyűjtemény. Azonban a város modern épületek, és modern művészeti kiállítások gazdag tárházát nyújtja, mint például a Basel Kunstmuseum – a régi mesterektől kezdve a modern kori művészettel bezárólag.

Kirándulástippek Svájcban
Zürich látnivalók

További utazási tippek
Sevilla
Ljubljana
Amalfi

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin