autópálya matrica

Az új év általában az áremelkedések időszaka, ez az autópálya matricák árára is igaz, a korábbi évekhez képest jelentős áremelkedéssel kell az autósoknak kalkulálni. Ugyanakkor számos módosítás is történt, nevezetesen márciustól bevezetésre kerül az egynapos matrica, vagy januártól újabb fontos útszakaszok válnak fizetőssé.

2024 legfontosabb autós változásai a hazai utakon

A 2024-es év a hazai autósoknak is tartogat néhány újdonságot, amivel indulás előtt nem árt tisztában lenni. Az autópálya matricák ára ismét durván emelkedik – az éves inflációs adattal összhangban 16,4 százalékkal emelkednek -, de a különböző típusú matricák nem egységesen drágulnak.

Negatív változás továbbá a bővülő fizetős szakaszok száma, például az M0-as autóút végig (viszont az érintett szakaszokon elegendő a Pest vármegye matrica), valamint az M44-es autóút is végig fizetős lesz. Így Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékre is megyei vármegye matricát kell 2024-től vásárolni.

A közelmúltban változtak a sebességhatárok, ezért senkinek se javasolt rutinból közlekedni: országszerte közel 40 útszakaszon csökkent a megengedett maximális sebesség, illetve néhány útvonalon megemelték, így a korábbiaknál gyorsabban lehet autózni.

Utazások szokások alakulása 2024-ben

Az autópálya használattal kapcsolatos szokások alakulásáról még 2023 őszén készült egy felmérés, amelyben az emelkedő üzemanyagárakat, a fizetős utak bővülését, az úthasználati díjak emelkedését, valamint az újdonságként bevezetésre kerülő egynapos autópálya matricát vették figyelembe. Az online kérdőívet nagyjából háromezer fő töltötte ki, és vélemények alapján a következőket állapították meg:

A tömegközlekedés továbbra sem alternatíva

 A növekvő üzemanyagár és autópálya használati díjak ellenére sem vonzó a magyar autósoknak a tömegközlekedés.

Ingyenes utak használata

Meglepően magas volt azoknak a száma, akik lehetőleg ingyenes útszakaszokon közlekednének: főként azok nem fizetnének további költséget, akik a főváros és a lakóhelyük között alkalomszerűen közlekednek. Továbbá a fizetős M0-t inkább elkerülnék a jövőben, ami viszont a külső fővárosi kerületek, illetve az agglomeráció átmenő forgalmának növekedését eredményezheti – kedvezőtlenül befolyásolva az ott élők életminőségét.

Túl drága az úthasználati díj

A kitöltők kb. 70 százaléka szerint az úthasználati díj túl magas lesz 2024-től, és ár-érték arányban már nem éri meg. Ugyanakkor a Pest vármegyei matricák eladása 2024-ben továbbra is magas lesz, a korábbi évekhez (2022-höz és 2023-hoz) hasonlóan.

Fontos a kényelem és a gyorsaság

A magyar autósoknak elsődleges a gyorsaság és a kényelem, amely egyaránt vonatkozik az autózásra, és az autópálya matrica megvásárlására is. A hatékony közlekedés ma már nem létezik applikációk nélkül. Például az autópálya matrica is néhány kattintással és érintéssel kényelmesen megvásárolható, és aktiválható. Az online vásárlók szívesen választanak olyan szolgáltatókat, amelyekre korábban bizalmat szavaztak. Nem kell az adatokat ismételten begépelni, amikor parkolást fizetnek, vagy amikor a matricákat veszik meg. Az egygombos fizetéssel és online ügyintézéssel rengeteg idő takarítható meg – nem kell bekanyarodni egy benzinkútra, és a sorban állás is megspórolható. Az olyan alkalmazások, mint például az EVIGNET24 Applikáció további vonzó funkciókkal is rendelkezik, ilyen az automatikus megújítás. Így a felhasználónak a lejárattal sem kell foglalkoznia. További részletek az evignet24.eu/hu/vasarlas/magyarorszag oldalon tekinthetők meg.

A térképes matricatervező előnyei

A térképes matricatervező használata számos előnnyel jár: egyrészt segít az útvonalak optimalizálásában, és a költségek kalkulálásában. Könnyebb döntést hozni, hogy az autósnak melyik matrica típus vásárlása a legkedvezőbb: egy országos, vagy inkább több vármegyei matrica éri meg jobban.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin