audit könyvvizsgálat könyvelés

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd – közölte a KPMG legújabb kutatása alapján.

A könyvvizsgálói, adó és tanácsadási szolgáltatók globális szervezetének kutatásában pénzügyi beszámolási vezetőket kérdeztek – 10 országban 1800-at hat iparágból – arról, hogy a mesterséges intelligencia (AI) bevezetése a pénzügyi funkcióba milyen hatással van és milyen elvárásokat támaszt a külső könyvvizsgálókkal szemben.

A közlemény sterint a felmérésben szereplő minden egyes vállalat igazgatótanácsa tett már stratégiai lépéseket az AI-val kapcsolatban. A mesterséges intelligencia-kiadások ma már az IT-büdzsé 10 százalékát teszik ki, és a jövőben ez az arány jelentősen emelkedni fog.

Bár jelenleg a vállalkozások mindössze 10 százaléka használja széles körben a mesterséges intelligenciát ezen a területen, részben vagy kísérleti jelleggel azonban a cégek csaknem háromnegyede alkalmazza már most az AI-t, és további 27 százalékuk tervezi ezt. Három éven belül 99 százalékra nő azok aránya, akik valamilyen szinten használják a mesterséges intelligenciát – a felmérésben adott válaszok alapján.

A KPMG megjegyzi: a pénzügyi beszámolók arculata a világ különböző részein és az egyes iparágakban persze nem egyforma ütemben változik.

A legnagyobb előrelépés a távközlési és technológiai szektorban történt: itt a megkérdezettek 41 százaléka válaszolta azt, hogy már szelektíven vagy széles körben alkalmazza a mesterséges intelligenciát az auditban.

Ezt követi 35 százalékkal az energia-, a természeti erőforrások és a vegyipar. A fogyasztási cikkekkel foglalkozó és kiskereskedelmi vállalatok lemaradásban vannak a többi iparághoz képest. A régiók közül a megkérdezett észak-amerikai vállalatok haladnak a leggyorsabban, 39 százalékuk használ AI-megoldásokat, ezeket követi Európa 32 százalékkal, majd az ázsiai és csendes-óceáni térség (ASPAC) 29 százalékkal.

A KPMG azt is megállapította, hogy az állami vállalatok az AI-irányítás terén fejlettebbek, mint a magáncégek. Az állami cégek 65 százaléka alakított ki mesterséges intelligenciára vonatkozó politikát, míg a magánvállalatoknak csak 55 százaléka tette ezt.

A KPMG könyvvizsgálói, adó és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó független szakmai szolgáltatók globális szervezete. A KPMG International Limited tagtársaságai KPMG márkanév alatt működnek és nyújtanak szakmai szolgáltatásokat. A magyarországi KPMG tagtársaságoknál több mint 1600 fő dolgozik.

MTI

Fotó: Tumisu / Pixabay

, ,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin