állásinterjú női főnök
Az „alulreprezentált nem” képviselőinek, vagyis nőknek kell betölteniük 2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára Tarcalon.

Túri Anikó az iconFeszt gazdaságpolitikai konferencia és fesztivál zárónapján a Női vezetők a magyar pénzügyi-gazdasági rendszerben című kerekasztal-beszélgetésen vett részt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen.

Az államtitkár az MTI kérdésére kifejtette, az uniós rendelkezés azt is előírja:

a tőzsdén jegyezett vállalatoknak biztosítaniuk kell azt is, hogy felsővezetői pozíciók esetében ez az arány 33 százalék legyen.

Az uniós szabályozás 2026-ban lép életbe, de annak átültetését ez év végig meg kell tenni – emelte ki.

Túri Anikó hozzátette, ez az arány ma Magyarországon 30 százalék körüli az állami vállalatok esetében, azaz ennyi női vezető biztosan van kvóta nélkül is. A tendenciát figyelembe véve nem jelent majd akadályt a hazai vállalatoknak ez a rendelkezés – jelezte.

A rendezvényen, amelyen olyan témák szerepeltek, mint a család és a munka kapcsolata, vagy a gyermekvállalás kérdése, Túri Anikó mellett Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója, Máger Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója mondta el véleményét és számolt be tapasztalatairól.

MTI

Fotó: Sue Styles / Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin