koleszterin

Az egészséges szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen mennyiségű koleszterint termel. Minden további porció, amit táplálékkal viszünk be, ún. rossz exogén koleszterin, ami későbbi betegségek forrása lehet – elsősorban szív- és keringési betegségek.

Egykor, amikor a húsfogyasztás kisebb méreteket öltött, a magas koleszterin szint nem jelentett általános problémát úgy, mint napjainkban – ma már gyerekeknél is egyre gyakoribb. A leggyorsabb, leghatékonyabb és egyben természetes módja a káros ballaszt leadásának, ha kizárunk étrendünkből mindent, ami emeli a koleszterinszintet. Ezek az állati eredetű készítmények, húsok, tojás, állati zsiradék, belsőségek, tejtermékek. A táplálkozási szakértők egy része úgy véli, hogy a megfelelő étrend nélkülözi az összes fenti terméket, beleértve a halat is, mivel minden hús tartalmaz koleszterint. Mások, a kevésbé radikális megoldások hívei a vörös húsok és sertéshús lecserélését javasolják, halra vagy baromfira. Bármelyik módszert is választjuk, az étrend megváltoztatása nélkülözhetetlen.

Az új étrend alapját a zöldségeknek és gyümölcsöknek kell alkotniuk, azaz a rostokban gazdag ételeknek. Fontos lehet a testsúly csökkentése is, amit a jelenleginél kalóriaszegényebb étrenddel érhetünk el. Emellett nélkülözhetetlen fizikai aktivitásunk növelése, bármely formában – többet kell mozognunk. Végezetül, és ez természetes, le kell mondanunk káros szenvedélyeinkről – elsősorban a dohányzásról – és mint a tüzet, kerülnünk kell a stresszt.

A fenti módszerek követése biztosan meghozza eredményét. Ha azonban a magas koleszterin oka genetikai eredetű, vagy nagyon előrehaladott karakterrel rendelkezik, érdemes lehet gyógyszeres megoldás után nézni.

Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin