Bruges

Bruges/Brugge egyre népszerűbb a turisták körében, hiszen érintetlen óvárosa része a világörökségnek, a csatornái miatt pedig gyakran hívják észak Velencéjének. A városban járva a világhírű belga sört és csokoládét feltétlenül érdemes megkóstolni.  A repülőtértől könnyen megközelíthető, ráadásul igen kedvező áron lehet repülőjegyet vásárolni.

Bruges alig ötven kilométerre fekszik Brüsszeltől, középkori városközpontja gyalogosan is bejárható, kiváló választás 1-2 napos városnéző kiruccanásra, de ideális kiindulópont a flamand városok felfedezésére. A város egykor jelentős kereskedelmi központ volt, a virágkora a 12-15. században érte el, amelynek nemcsak a hangulatát, de a középkori épületek a korabeli városképet is sikerült megőriznie. A város híres művészeti múzeumaiban az ó-flamand mesterek munkássága is megcsodálható.

Brugge fő látnivalói

Brugge fő attrakciói a városközpontban találhatók, akár gyalogosan, akár a csatornákon hajóval könnyen bejárhatók. A Burg, a Markt, – a város főterei, ahol történelmi épületek és jelentős nevezetességek állnak. A Szent Vér-bazilika, a régi csatorna, a híres harangláb a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik.

Markt és látnivalói

A város főtere, egyben a város szíve a Markt, amely fő nevezetessége a Belfort torony. A téren a színes tarka házak elbűvölő látványt nyújtanak.

Belfort torony

Brugge leglátványosabb tornya a város fontos szimbóluma. A 13. századi harangtorony (Halletoren) híres a 47 harang játékáról. A tornyába 366 lépcsőfok megmászásával juthatunk fel, de a panoráma kárpótol a fáradozásért.

Burg

A másik fontos tér a Burg, amely a Markt közelében található, tulajdonképpen egy sétáló utca. Olyan nevezetességeket látni itt, mint a gótikus Városháza a Stadhuis, amely 1376 és 1420 körül épült, valamint a Szent Vér-bazilika. A Burg éke még a Brugge Idegenforgalmi Hivatal épülete, és a Brugge Liberty, amely egykor a törvényszék otthona volt.

Dijver-csatorna

A várost egy csatorna veszi körül, amelyek partján jelentős 15. századi épületek, kúriák állnak, ugyanakkor régi erődítmények, és szélmalmok maradványai is láthatók. A víziút felfedezésére különböző városnéző hajók is rendelkezésre állnak, amelyek többféle irányba közlekednek, és a város nevezetességei mellett haladnak el.

Legszebb templomok Brugge-ban

A legszebb és egyben legjelentősebb a Szent Vér-bazilika (Heilig-Bloedbasiliek), amely híres a kristályüvegéről, amely Krisztus vérének cseppjét tartalmazza. A városban minden májusban ezt az ereklyét hordozzák körül a híres Szent Vér Meneten. Érdemes megcsodálni a homlokzatát, amely boltívvel és aranyozott szoborral díszítettek. A templom a Burg téren található.

A késő gótikus Jeruzalemkerk templom több szempontból is jelentős: a jeruzsálemi Szent Sír templom mintájára készült az 1420-as években, és a külső lévén lévő tornyok a keleti hatás miatt jócskán eltérnek a belga templomtornyoktól.

A gótikus stílusú Sint-Jakobskerk a város szívében látható, de jelentős a Miasszonyunk temploma is. Különböző évszázadokban épült – 1230-ban kezdődött, de a külső folyosói és kápolnái a 14-15. században épültek hozzá. Belgium legmagasabb tornyával (112 m) rendelkezik, és belsejében jelentős műkincsek találhatók, például Michelangelo Szűz és Gyermek szobra.

Múzeumok Brugge-ban

Az ó-flamand mesterek festményeit a város legjelentősebb múzeumában a Groeninge (Stedeljik Museum voor Schone Kunst) csodálhatjuk meg.

A 12. századi épület a Szent János Kórház a (Sint-Jansspitaal) Brugge legrégebbi épülete, közvetlen a Szűzanya templom nyugati bejáratánál található. A múzeumában, az egykori kórtermekben több évszázados orvosi műszerek és egyéb jelentős műtárgyak láthatók.

Legszebb legkülönlegesebb utcák

A Steenstraat a város legszebb utcájának tartják, ahol tipikus oromzatos gilde huizen, céhes házak sorakoznak.

Brugge nevezetes a csipkéjéről. A Walstraat utcájában 16-17. századi épületek sorakoznak. Amelyek arról nevezetesek, hogy a csinos nyeregtetős házaiban a csipkekészítők még ma is gyakorolják a mesterségüket.

További utazási tippek
Provence
Párizsi hétvége

, ,
Kapcsolódó cikkek
Latest Posts from Manager Magazin